Σε χαμηλό πεντέμισι ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Με τον πιο αδύναμο ρυθμό από τα μέσα του 2013 “έτρεξαν” οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, καθώς η επιβράδυνση στη βιομηχανία επεκτάθηκε και στις υπηρεσίες, ενώ η ζήτηση υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 51 μονάδες από τις 51,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, που είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2013.

Αν και η τρέχουσα μέτρηση είναι υψηλότερη από την προκαταρκτική εκτίμηση της εταιρείας για διαμόρφωση του δείκτη στις 50,7 μονάδες, εξακολουθεί να είναι ελάχιστα πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

“Η ευρωζώνη μπήκε στο 2019 με αμετάβλητο βηματισμό, με την ανάπτυξη κοντά στη στασιμότητα, εν μέσω της μειούμενης ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες”, τόνισε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, προσθέτοντας ότι αυτό που ξεκίνησε ως επιβράδυνση της παραγωγής και των εξαγωγών εμφανίζει σημάδια διάχυσης και στον τομέα των υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο δείκτης PMI για τον σημαίνοντα τομέα στην ευρωζώνη, αυτόν των υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος, στις 51,2 μονάδες όπως και τον Δεκέμβριο, που είναι η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ ο συνολικός δείκτης για τις νέες επιχειρήσεις υποχώρησε στις 49,5 μονάδες από τις 50,7 μονάδες, πέφτοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit η μέτρηση του τελικού σύνθετου δείκτη ΡΜΙ υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα είναι μόλις 0,1%, σημαντικά χαμηλότερη από την επέκταση κατά 0,4% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ