Σε λήθαργο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Υποτονική παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, σε μια εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η καθοδική στροφή του τομέα της μεταποίησης επηρεάζει σταδιακά τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών του μπλοκ.

Ο σύνθετος τελικός δείκτης PMI της IHS Markit για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλό μέτρο της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 51,6 μονάδες τον Μάρτιο από τις 51,9 μονάδες τον Φεβρουάριο. Παρότι η μέτρηση ήταν υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση της IHS Markit (51,3 μονάδες), ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο δείκτης πλησίασε ακόμη περισσότερο το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

“Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ της ζώνης του ευρώ για τον Μάρτιο επιβεβαιώνει τον αργό ρυθμό με τον οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019, με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων να καταγράφει ένα από τα πιο ληθαργικά ποσοστά από το 2014”, σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο Williamson πρόσθεσε ότι η μέτρηση του PMI υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου θα είναι της τάξης του 0,2%, χαμηλότερη από το 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα απογοητευτικά στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters, ενδεχομένως να εντείνουν τις ανησυχίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι τον προηγούμενο μήνα ανέβαλαν το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν σε νέο γύρο φθηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αναθερμάνουν την οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ