Σε δύσκολη θέση η Huawei μετά τη νέα σύλληψη εργαζομένου της για κατασκοπεία

Ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι τερμάτισε την επαγγελματική σχέση της με τον υπάλληλο των γραφείων της στην Πολωνία που συνελήφθη εχθές με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Στην ανακοίνωσή της η Huawei αναφέρει ότι οι υποτιθέμενες ενέργειες του υπαλλήλου της “δεν έχουν σχέση με την εταιρεία”, ενώ προσθέτει ότι έλαβε την απόφαση να απολύσει τον συγκεκριμένο εργαζόμενο καθώς αμαύρωσε το όνομα και τη φήμη της.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Πολωνίας συνέλαβε εχθές τον Wang Weijing, Κινέζο υπήκοο και διευθυντή πωλήσεων των γραφείων της Huawei στην Πολωνία, καθώς και έναν πρώην αξιωματικό της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας, ο οποίος εργαζόταν πρόσφατα την Orange Polska, καθώς αμφότεροι κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Η νέα αυτή εξέλιξη, μετά τη σύλληψη της Οικονομικής Διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei, Μενγκ Γουαντζού, στον Καναδά τον Δεκέμβριο, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας στη Δύση σχετικά με τις δραστηριότητες του κινεζικού κολοσσού.

Η Huawei, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της Δύσης λόγω των στενών δεσμών που φέρεται να έχει με την κινεζική κυβέρνηση και των ισχυρισμών της Ουάσιγκτον ότι η προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τον κινεζικό γίγαντα σε επιχειρήσεις της Δύσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ