Σεντένο: “Αυτό ήταν. Τέλος το πρόγραμμα για την Ελλάδα”

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, ο Μ. Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup μίλησε για “Ένα Eurogroup που όλοι θα θυμόμαστε” καθώς “Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης. Αυτό είναι. Δε θα υπάρξει επακόλουθο πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της και το ίδιο έκανε και το Eurogroup. H ανάλυση του χρέους που εκπόνησαν οι θεσμοί μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μία ελάφρυνση χρέους για να είναι βιώσιμο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της. Εμπροσθοβαρή μέτρα όπως επέκταση στα δάνεια του EFSF και επέκταση της μείωσης των επιτοκίων, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι θεσμοί θα παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας “Οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ενεργά. Δώσαμε εντολή στον ΕΜΣ να εκταμιεύσει 15 δισ για την τελευταία δόση. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι 24 δισ για τους επόμενους 22 μήνες. 

Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ