Σήμερα αποφασίζεται το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα παρθούν οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, και τους όρους κάτω από τους οποίους θα συνεχιστούν οι διαδικασίες πώλησης της, καθώς λήγει η περίοδος αποκλειστικότητας προς την ΕΧΙΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της τράπεζας συναντήθηκαν με τον Matt Faifileld της ΕΧΙΝ προκειμένου να συζητήσουν για τις διαθέσεις της εταιρείας αλλά και να εξετάσουν τις κεφαλαιακές δεσμεύσεις της εταιρείας. Από την μεριά της ΕΧΙΝ για άλλη μια φορά δεν δόθηκε κάποιο αποδεικτικό για την οικονομική δυνατότητα της εταιρείας, όμως δόθηκε η υπόσχεση πως μέχρι την έναρξη του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι στην διάθεση της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης ο Μ. Fairfield παρουσίασε το σχήμα των επενδυτών που θα συμπλεύσουν μαζί του στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και ζήτησε παράταση 15 ημερών για την οριστικοποίηση των συμμετεχόντων στο εγχείρημα. 

Από την μεριά της τράπεζας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν δόθηκε καμία απάντηση, όμως είναι πολύ δύσκολο να δοθεί στην ΕΧΙΝ η παράταση αυτή, εκτός αν τελικά τα έγγραφα που έρθουν πριν το Διοικητικό Συμβούλιο είναι τόσο “ισχυρά” που να πείσουν την Εθνική Τράπεζα να παραμερίσει την αναξιοπιστία της μέχρι στιγμής συμπεριφοράς της ΕΧΙΝ και να δώσει την απαραίτητη παράταση. 

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, αλλά και την διάθεση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το φλέγον για αυτή θέμα της πώλησης της εθνικής Ασφαλιστικής, το σημερινό Δ.Σ αναμένεται να άρει την αποκλειστικότητα της EXIN και να απευθυνθεί στην Fosun, η οποία είναι και ο δεύτερος προτιμητέος αγοραστής. 

Υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να ξεκινήσει από την αρχή την διαδικασία ανεύρεσης αγοραστή. σενάριο όμως που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. 

Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, η Εθνική Ασφαλιστική έχει παρουσιάσει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα, συνέπεια της προσήλωσης στο μέλλον της εταιρείας, τόσο από την διοίκηση όσο και από τους εργαζομένους. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία κατάφερε να εμφανίσει κέρδη προ φόρων για το 2017 71,6 εκατ. ευρώ, έναντι 57,9 εκατ. ευρώ του 2016, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσίασε και στην αύξηση των ασφαλίστρων. 

Η παραγωγή εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 1,8% στα 587,9 εκατ. ευρώ, έναντι 577,6 εκατ. ευρώ το 2016.

Η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε στα 427,3 εκατ. ευρώ έναντι 402,1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, ενώ η παραγωγή του κλάδου γενικών ασφαλίσεων μειώθηκε στα 160,5 εκατ. ευρώ έναντι 175,4 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ