Ρεβέκκα Πιτσίκα: “Η επιχειρηματικότητα εξαρτάται από δεξιότητες και βασίζεται σε ευκαιρίες”

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας το EMEAgr μίλησε με τη Ρεβέκκα Πιτσίκα πρόεδρο και CEO της PfB Group για τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία η οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως σήμερα η γυναίκα δεν χρειάζεται να υιοθετήσει ανδρικά πρότυπα για να διεκδικήσει μία θέση κύρους και να κάνει καριέρα, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην πρόκληση της τεχνολογίας.

ΕΜΕΑgr: Ρεβέκκα στην εποχή μας εξακολουθεί να υφίσταται ο ανταγωνισμός στον επαγγελματικό στίβο, ανάμεσα στα δύο φύλα;

Ρεβέκκα Πιτσίκα: Σίγουρα όχι, εφόσον μιλάμε για τις δυτικές κοινωνίες. Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει αλλάξει – και συνεχίζει να αλλάζει. Με σκληρή εργασία και μεγάλη προσπάθεια έχει πλέον αποδείξει ότι οι δυνατότητες και τα ταλέντα της μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη σύγχρονη οικονομία.

Σήμερα, ένα στέλεχος γένους θηλυκού συναγωνίζεται επί ίσοις όροις με έναν άνδρα συνυποψήφιο, καθώς διαθέτει τα τεχνικά κριτήρια κάλυψης των αναγκών της θέσης: σπουδές, γλώσσες, πιστοποιήσεις, αλλά και άλλες σημαντικές δεξιότητες – όπως λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, αντοχή στην πίεση, επιχειρηματική αντίληψη, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, καινοτομία και δημιουργική σκέψη – που απαιτούνται για μία υψηλόβαθμη θέση.

Η γυναίκα, πλέον, δεν χρειάζεται να υιοθετήσει ανδρικά πρότυπα για να διεκδικήσει μία θέση κύρους και να κάνει καριέρα. Αρκεί να βγάλει προς τα έξω τη δύναμη, που ούτως ή άλλως έχει, να χρησιμοποιήσει τα χαρακτηριστικά της και με αυτά να βαδίσει. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι οι επιτυχημένες γυναίκες δεν είναι πλέον αυτές που αντιγράφουν το αντρικό μοντέλο, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αυτές που αξιοποιούν χαρακτηριστικά πιο κοντά στη γυναικεία φύση, όπως η διαλλακτικότητα, η ικανότητα ανάληψης ισορροπημένου ρίσκου και η ευχέρεια να συνδυάζουν πολλά πράγματα μαζί.

Οπότε δεν θα διαχώριζα γυναικείους και ανδρικούς τομείς σε μία επιχείρηση ή γενικότερα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς το που μπορεί να μπορεί να είναι επιτυχημένος κάποιος εξαρτάται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και τον τρόπο που αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται.

Πλέον συναντάμε αρκετά παραδείγματα γυναικών που επιχειρούν με επιτυχία ή που ηγούνται μεγάλων επιχειρήσεων και τις οδηγούν στην επόμενη ημέρα. Νομίζω έχουμε συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό ότι δεν έχει νόημα ο ανταγωνισμός μεταξύ των φύλων – κάθενας μπορεί να προσθέσει αξία από διαφορετική σκοπιά.

ΕΜΕΑgr: Το ίδιο ισχύει και με την επιχειρηματικότητα; Αφορά το ίδιο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες;

Ρεβέκκα Πιτσίκα: Κατά τη γνώμη μου, η επιχειρηματικότητα δεν έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός, με το πώς αξιοποιεί κάποιος τις ευκαιρίες, καθώς και με το οικοσύστημα, στο οποίο δραστηριοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλοι γεννημένοι επιχειρηματίες.

Είναι όμως πολλοί περισσότεροι αυτοί που μπορούν πραγματικά να το κάνουν ή να το δοκιμάσουν. Η επιχειρηματικότητα είναι επιλογή και όχι λύση ανάγκης και απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες. Ερχεται να καλύψει την ανάγκη της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Εχουμε συνηθίσει να μιλάμε για δυσκολίες που παρουσιάζει το σημερινό οικονομικό περιβάλλον, όμως ευκαιρίες επιχειρηματικότητας υπάρχουν πάντα, αρκεί κάποιος να θέλει να τις ανακαλύψει.

Στη σημερινή Ελλάδα τέτοιες ευκαιρίες συναντάμε σε αρκετούς κλάδους, με σημαντικότερους την πρωτογενή παραγωγή, τον ποιοτικό και θεματικό τουρισμό, την τεχνολογία και την ενέργεια. Οσοι λοιπόν δουν την κρίση σαν ευκαιρία και δουλέψουν συστηματικά πάνω στην υλοποίηση της ιδέας τους και βέβαια στον τρόπο που μπορούν να τις προωθήσουν σε στοχευμένες αγορές, έχουν σημαντικές πιθανότητες να βγουν πολλαπλά κερδισμένοι.

ΕΜΕΑgr: Ποιο είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει στην επαγγελματική της πορεία, η σύγχρονη γυναίκα;

Ρεβέκκα Πιτσίκα: Μιλώντας για τον δυτικό κόσμο, θα έλεγα η έλλειψη κοινωνικών και οικογενειακών δομών υποστήριξης. Είναι ιδαίτερα σημαντικό να ενισχυθούν οι δομές απασχόλησης για τα παιδιά κυρίως σε προσχολικές ηλικίες, ώστε η σύγχρονη γυναίκα να μην περιορίζεται από στενά χρονικά πλαίσια – ενώ παράλληλα τα παιδιά να εντάσσονται νωρίτερα σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, αναπτύσσοντας δεξιότητες και αξιοποιώντας κατάλληλα τα ερεθίσματα που δέχονται.

ΕΜΕΑgr: Η μεγαλύτερη πρόκληση, σήμερα, για τα νέα κορίτσια που θα μπουν σύντομα στον επαγγελματικό στίβο, ποια είναι;

Ρεβέκκα Πιτσίκα: Αναμφίβολα η τεχνολογία. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα εδώ, σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει να κάνει κυρίως με στερεότυπα. Τα εκπαιδευτικά συστήματα ακόμα και στις πλέον προηγμένες κοινωνίες δεν στρέφουν δυναμικά τα κορίτσια σε STEM επαγγέλματα.

Το θέμα αυτό απασχολεί ακόμη και τη Silicon Valley και συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη έλλειψη ταλέντου, που παρατηρείται διεθνώς. Λαμβάνοντας δε υπόψη τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι σήμερα το 90% των εργασιών χρειάζονται δεξιότητες που μπορεί να λάβει κάποιος μόνο με σπουδές πληροφορικής, οι δράσεις που θα ωθήσουν τα κορίτσια σε STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και ΙΤ (Information Technology) σπουδές και η ενθάρρυνση από τους γονείς προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι είναι μονόδρομος – και λύση αμοιβαία επωφελής για όλους, με δεδομένο και το γεγονός ότι, λόγω της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η ανεργία, μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ