Πόσα θα βγάζατε αν είχατε επενδύσει 1.000 δολάρια στην Apple πριν 10 χρόνια

Η Apple πέρασε χθες το ιστορικό όριο των 1 τρισ. δολαρίων σκορπίζοντας ενθουσιασμό τόσο εντός της εταιρείας όσο και στους κόλπους των επενδυτών, οι οποίοι είδαν την αξία των μετοχών τους να αυξάνεται. 

Μετά από 2 σημαντικές συνεδριάσεις, η μετοχή της Apple έπιασε τα 207,05 δολάρια, στέλνοντας την εταιρεία πάνω από τον πήχη του 1 τρισ. δολαρίων όπου και κατάφερε να μείνει μετά το τέλος των συνεδριάσεων. Διάφοροι αναλυτές, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σκεπτικιστές απέναντι στην τεχνολογία, φοβούνται μήπως είμαστε αντιμέτωποι με άλλη μια φούσκα όπως αυτή των dot.com, όμως η μέχρι στιγμής πορεία της εταιρείας μαζί με τις υπόλοιπες που ακολουθούν, δείχνει να αποκλείουν μια τέτοια διάσταση.

Πόσο ευχαριστημένοι όμως είναι οι επενδυτές της Apple με την πορεία που έχει πάρει η εταιρεία; Τι αποδόσεις έχουν πάρει και πόσα έχουν κερδίσει; Το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που εφαρμόζει πολύ συχνά η Apple έχει ανεβάσει τα μερίδια των επενδυτών, οι οποίοι μέσω αυτής της τακτικής, καταλήγουν να κερδίζουν περισσότερα από όσα αρχικά είχε υπολογιστεί. 

Έτσι αν κάποιος είχε επενδύσει στην Apple πριν 10 χρόνια το ποσό των 1.000 δολαρίων, σήμερα το κεφάλαιο του θα είχε αξία 9.222,50 δολάρια ή πάνω από εννέα φορές περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της ανατίμησης των τιμών και των μερισμάτων.

Το πρόσφατο ράλι της Apple επέτρεψε στην εταιρεία λογισμικού να νικήσει τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon στον αγώνα για να γίνει η πρώτη αμερικανική αμερικανική εταιρεία με έσοδα αξίας 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της Apple αυξήθηκε επίσης τον Μάιο , όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, αποκάλυψε ότι η εταιρεία του αγόρασε 75 εκατομμύρια μετοχές της Apple, προσθέτοντας τις στα 165,3 εκατομμύρια μετοχές που ήδη κατείχε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ