Πτώση 1,7% στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα σχεδόν τριών ετών κατέγραψε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη του μπλοκ το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή των 19 χωρών της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 1,7% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, που αποτελεί τη χειρότερη μέτρηση από τον Φεβρουάριο του 2016. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη πτώση, κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,3% σε επίπεδο έτους.

Η πτώση προκλήθηκε κυρίως από τη μεγάλη μηνιαία πτώση κατά 2,3% στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και από την κατά 1,7% υποχώρηση στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Τα νέα στοιχεία ενίσχυσαν την απαισιοδοξία για την ανάπτυξη του μπλοκ, που αναμένεται να παραμείνει χαμηλή τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Η βραδύτερη ανάπτυξη, μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα μπορούσε, σύμφωνα με το Reuters, να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει την εκτίμησή για αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 1,7% στο σύνολο του 2018.

Σύμφωνα δε με τον οικονομολόγο Bert Colijn της ING, η χαμηλή ανάπτυξη και η εξασθένιση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ, περιορίζουν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα εντός του έτους.

Σημειώνεται ότι τα αδύναμα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη ακολούθησαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τον τομέα στις κυριότερες οικονομίες του μπλοκ. Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, υποχώρησε κατά 1,9% τον Νοέμβριο έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,3%, ενώ υποχώρηση καταγράφηκε και στη Γαλλία και στην Ιταλία, τη δεύτερη και την τρίτη αντίστοιχα οικονομία του μπλοκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ