Πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων και τέλος ο Elon Musk από την προεδρία της Tesla

Οι δηλώσεις του Elon Musk για “εξασφαλισμένη χρηματοδότηση” στην σκέψη να κάνει την Tesla ιδιωτική, τράβηξαν την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών οι οποίοι κατηγόρησαν τον ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας για χειραγώγηση αγοράς. Η απόφαση που βγήκε χθες ορίζει στον Musk πρόστιμο 20 εκατ. δολάρια, ενώ είναι αναγκασμένος να φύγει από την προεδρία της εταιρείας. 

Η επιβολή της ποινής ολοκληρώνει μια ιστορία που ξεκίνησε τον Αύγουστο και η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο Musk εξέδωσε “ψευδείς και παραπλανητικές” δηλώσεις και δεν ενημέρωσε σωστά τις ρυθμιστικές αρχές για σημαντικές εταιρικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ανάμεσα στην Tesla και την επιτροπή, ο Musk και η εταιρεία δεν παραδέχονται ούτε αρνούνται τις παραβιάσεις που ισχυρίζονται οι ρυθμιστικές αρχές.

“Αυτό το θέμα επιβεβαιώνει μια τις σημαντικές αρχές που είναι ενσωματωμένες στους ομοσπονδιακούς νόμους περί εταιρειών για την ασφάλεια των συναλλαγών”, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Jay Clayton σε δήλωση του.

“Συγκεκριμένα, όταν οι εταιρείες και οι εμπλεκόμενοι εταιρίες κάνουν δηλώσεις, πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να διασφαλίσουν ότι οι δηλώσεις δεν είναι ψευδείς ή παραπλανητικές και δεν παραλείπουν τις πληροφορίες που ένας λογικός επενδυτής θα θεωρούσε σημαντικός για την πραγματοποίηση επενδυτικής απόφασης”, πρόσθεσε ο Clayton.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται στην έγκριση του δικαστηρίου, ο Musk θα καταβάλει επίσης αστική πρόστιμο ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων και θα παραιτηθεί από το ρόλο του προέδρου του συμβουλίου για τουλάχιστον τρία χρόνια. Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια την Tesla, η οποία αναμένεται επίσης να ορίσει δύο νέους ανεξάρτητους διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο και να θεσπίσει σαρωτικές αλλαγές εταιρικής διακυβέρνησης.

“Ο Musk με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα στις 7 Αυγούστου δήλωσε ότι θα μπορούσε να κάνει την εταιρεία ιδιωτική στα 420 δολάρια ανά μετοχή, ένα σημαντικό ασφάλιστρο στην τιμή διαπραγμάτευσης της εταιρείας τότε, πως η χρηματοδότηση για την κίνηση αυτή ήταν εξασφαλισμένη και πως το μόνο που ήταν αβέβαιο θα ήταν η ψήφος των μετόχων” δήλωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο “ο Musk ήξερε ότι η πιθανή συναλλαγή ήταν αβέβαιη και υπόκειτο σε πολυάριθμες απροσδόκητες ενέργειες.» Ο Musk δεν είχε συζητήσει συγκεκριμένους όρους συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των τιμών, με πιθανούς χρηματοοικονομικούς εταίρους και οι δηλώσεις του σχετικά με την πιθανή συναλλαγή δεν είχαν επαρκή βάση στην πραγματικότητα , πρόσθεσαν.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η συμφωνία της ποινής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Όπως φαίνεται η πρώτη απόφαση της Επιτροπής ανακοινώθηκε στην Tesla την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε χθες, κάνοντας την την γρηγορότερη συμφωνία ανάμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μια εταιρεία στην ιστορία. Όπως δηλώνουν αναλυτές, φαίνεται πως και οι δύο πλευρές ήταν πρόθυμες να κλείσουν άμεσα όποια διαφορά, να συμβιβαστούν και να προχωρήσουν, βγαίνοντας και οι δύο κερδισμένες από αυτό. Από την μεριά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βγαίνει η εικόνα της άμεμπτης επιτροπής η οποία δεν διστάζει να ρίξει “καμπάνα” στον αγαπημένο επιχειρηματια των ΗΠΑ )κάτι για το οποίο έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν, ενώ για η εταιρεία γλυτώνει μια μακροχρόνια κακή έκθεση στα media που θα προκαλούσαν οι αντεγκλήσεις με την επιτροπή, δείχνοντας ταυτόχρονα πως έχει “βάλει μυαλό” και θα αποφύγει αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. 

Όλα αυτά είχαν αρνητική επίπτωση στην μετοχή της Tesla, η οποία έπεσε περίπου 14% την Παρασκευή στα 264 δολάρια, καθώς η Wall Street άρχισε να ανησυχεί για την ικανότητα της εταιρείας να αντλεί κεφάλαια. Εν τω μεταξύ, τα ομόλογα της εταιρείας είχαν υποχωρήσει πρόσφατα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως οι οφειλές ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Μάρτιο του 2019 δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Η Tesla επίσης κατηγορήθηκε για τον μη περιορισμό των δηλώσεων του Musk ο οποίος κάνει αναρτήσεις ανεξέλεγκτα, κάτι που έχει φέρει πολλές φορές σε δύσκολή θέση την εταιρεία. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την “επικοινωνία” του Musk με τους μικροεπενδυτές και όσους σορτάρουν την μετοχή της εταιρείας, οι αναρτήσεις του Musk έχουν προκαλέσει αρνητικά σχόλια από το σύνολο της αγοράς. Όπως δήλωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Tesla στα πλαίσια της νέας εταιρικής της διακυβέρνησης θα πρέπει να “επιβλέπει” πιο στενά τις αναρτήσεις του Elon Musk. 

Ο διάσημος επιχειρηματίας και αγαπητός στα media για τις δηλώσεις του, είναι υποχρεωμένος να απομακρυνθεί από την προεδρία της εταιρείας του, όμως θα μπορέσει να παραμείνει σε ρόλο Διευθύνοντος Συμβούλου, εξέλιξη που χαροποιεί ιδιαίτερα όσους επενδυτές μέσα στην εταιρεία είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του και ζητούσαν την απομάκρυνση του από την προεδρία,μεταξύ αυτών και η Blackrock

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ