Πρόστιμο-μαμούθ 570 εκατ. ευρώ στη MasterCard από την Κομισιόν

Πρόστιμο ύψους 570 εκατ. ευρώ στη MasterCard επέβαλε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία κατηγορεί για τεχνητή αύξηση του κόστους πληρωμών με κάρτα κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Κομισιόν σημειώνει ότι MasterCard εμπόδισε την πρόσβαση των εμπόρων στις διασυνοριακές υπηρεσίες πληρωμών με κάρτα, ζημιώνοντας έτσι τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εμπόρους της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε: “Οι ευρωπαίοι καταναλωτές χρησιμοποιούν κάρτες πληρωμών κάθε μέρα, όταν αγοράζουν τρόφιμα ή ρούχα ή κάνουν online αγορές. Με την παρεμπόδιση των εμπόρων να κάνουν αγορές με τις καλύτερες συνθήκες που προσφέρουν οι τράπεζες σε άλλα κράτη μέλη, οι κανόνες της Mastercard αύξησαν τεχνητά το κόστος πληρωμών με κάρτα, ζημιώνοντας τους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές στην ΕΕ.

Η Επιτροπή κίνησε επίσημη έρευνα κατά της Mastercard τον Απρίλιο του 2013, για να αξιολογήσει κατά πόσον οι κανόνες που είχε θέσει η MasterCard για τη “διασυνοριακή απόκτηση” παραβίαζαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ.

Πριν από τις 9 Δεκεμβρίου 2015, οπότε η ΕΕ όρισε ανώτατα όρια για τα τέλη προμηθειών, όταν ένας καταναλωτής χρησιμοποιούσε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για αγορά είτε από κατάστημα είτε online, η τράπεζα του εμπόρου κατέβαλε στην τράπεζα του κατόχου της κάρτας “διατραπεζική προμήθεια”, την οποία όμως μετακύλιε στον έμπορο και αυτός με τη σειρά του την συμπεριελάμβανε, όπως και κάθε άλλο κόστος, στις τελικές τιμές που πλήρωναν οι καταναλωτές, ακόμη και αυτοί που δεν χρησιμοποιούσαν κάρτες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Επιτροπή, οι κανόνες της Mastercard υποχρέωναν τις τράπεζες να εφαρμόζουν τις διατραπεζικές προμήθειες της χώρας στην οποία βρισκόταν ο έμπορος, με αποτέλεσμα οι έμποροι σε χώρες με υψηλές διατραπεζικές προμήθειες να μην μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες διατραπεζικές προμήθειες που προσφέρονται από μια τράπεζα με έδρα σε άλλο κράτος μέλος.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κανόνες της Mastercard περιόρισαν τον διασυνοριακό τραπεζικό ανταγωνισμό, ζημιώνοντας καταναλωτές και εμπόρους, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ και γι’ αυτό αποφάσισε την επιβολή του ανωτέρω προστίμου.

Η Επιτροπή αναφέρει, πάντως, ότι η παράβαση έληξε όταν η Mastercard τροποποίησε τους κανόνες της εν όψει της έναρξης ισχύος του κανονισμού της ΕΕ για τα τέλη προμηθειών στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Σημειώνεται ότι οι πληρωμές μέσω καρτών διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην Ενιαία Αγορά, τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διασυνοριακές πληρωμές ή τις πληρωμές μέσω διαδικτύου, με τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν πάνω από το ήμισυ των πληρωμών τους μέσω καρτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ