Ο Μαδούρο εναποθέτει τις ελπίδες της χώρας στα κρυπτονομίσματα και ετοιμάζει την πρώτη κρατική ICO

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα φτώχεια της χώρας και να βρει ένα τρόπο να παρακάμψει την απαγόρευση και τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, που απαγορεύουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της να αγοράζουν κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας, αλλά και του πετρελαϊκού ομίλου PDVSA, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στρέφει τις ελπίδες της στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, εκδίδοντας το δικό της νόμισμα,το petro.

Η αξία του petro θα συνδέεται με τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας και είναι το τελευταίο σωσίβιο που ρίχνει ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο, προκειμένου να σώσει την οικονομία της χώρας που έχει βουλιάξει και παίρνει μαζί της στο βυθό και τους κατοίκους της χώρας. Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί από τα Χριστούγεννα, όμως οι αρχές της χώρας προχώρησαν στην έκδοση και την διαπραγμάτευση του κρυπτονομίσματος μόλις σήμερα. 

Η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην πώληση των πρώτων 38,4 εκατομμυρίων petros, ενώ συνολικά θα εκδοθούν 100 εκατομμύρια νομίσματα. Εκτός των 38,4 εκατ. νομισμάτων που βγήκαν σήμερα στην αγορά, θα κυκλοφορήσουν ακόμα 44 εκατομμύρια, ενώ η κυβέρνηση θα κρατήσει τα υπόλοιπα, δηλαδή 17,6 εκατ. νομίσματα. 

Την έναρξη πώλησης του κρυπτονομίσματος της Βενεζουέλας, με αξία ίση με αυτή ενός βαρελιού πετρελαίου, ανακοίνωσε από το προεδρικό μέγαρο της χώρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρέκ αλ Αϊσάμι. Η τιμή αναφοράς ορίστηκε στα 60 δολάρια, όμως θα υπόκειται σε διακυμάνσεις.

Από την μεριά του ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε σχετικά με την έκδοση του κρατικού κρυπτονομίσματος πως “Το petro γεννήθηκε και πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την ευημερία της Βενεζουέλας” Η κυβέρνηση ελπίζει πως η είσοδος της στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, θα της επιτρέψει να στραφεί σε νέες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. 

Από την μεριά των ΗΠΑ, η έκδοση κρυπτονομίσματος και η επερχόμενη ICO της Βενεζουέλας, αντιμετωπίστηκε με απαγόρευση, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης της χώρας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ