Οι εισαγωγές ενέργειας “ψαλίδισαν” το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης

Υποχώρηση κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, λόγω της απότομης αύξησης που παρουσίασαν οι εισαγωγές του μπλοκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία νωρίτερα, το εμπορικό πλεόνασμα των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ διαμορφώθηκε στα 19 δισ. ευρώ, σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σημαντικά χαμηλότερα από τα 23,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2017.

Οι εισαγωγές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, αυξήθηκαν κατά 4,7%, υπερκαλύπτοντας την επέκταση των εξαγωγών, που το ίδιο διάστημα ενισχύθηκαν κατά 1,9%.

Σε εποχικά διορθωμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης αυξήθηκε στην πραγματικότητα στα 15,1 δισ. ευρώ από 13,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, με τις εξαγωγές να καταγράφουν υποχώρηση κατά 1%, αλλά με τις εισαγωγές να υποχωρούν περισσότερο κατά 1,9%.

Το εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε επίσης κατά ανάλογο ποσοστό και τους πρώτους 11 μήνες του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Reuters. Η Eurostat δεν παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ, αλλά για το σύνολο της ΕΕ οι εισαγωγές ενέργειας εμφανίζονται αυξημένες κατά 25% σε ετήσια βάση στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ενώ οι εξαγωγές ενέργειες παρουσιάζουν άνοδο κατά 17%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων δεν παρατηρείται σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών.

Στο 11μηνο, πάντως, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ αυξήθηκε, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το έλλειμα της Ένωσης με την Κίνα. Αύξηση καταγράφηκε επίσης στα εμπορικά ελλείμματα που εμφανίζει η ΕΕ με τους κύριους προμηθευτές της σε ενέργεια, τη Ρωσία και τη Νορβηγία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ