Νέες εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ-Κίνας απειλούν τη συμφωνία για το εμπόριο

Εν μέσω νέας μεγάλης έντασης συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο ανταλλάσσουν και πάλι απειλές για τη λήψη μέτρων προστασίας των εμπορικών τους συμφερόντων.

Εξέλιξη που απειλεί να δυναμιτίσει την πρόοδο που είχε σημειωθεί, και ενώ οι επενδυτές ευελπιστούσαν ότι οι διήμερες διαπραγματεύσεις, σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον, θα αποτελούσαν το προοίμιο για την επικύρωση μιας συμφωνίας στην αναμενόμενη συνάντηση κορυφής Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ.

Το κλίμα άλλαξε άρδην εχθές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι η Κίνα υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη διάρκεια προηγούμενων διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη πλέον να προχωρήσει στην αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25%, όπως είναι προαναγγείλει.

“Μόλις ανακοίνωσα ότι θα αυξήσουμε τους δασμούς που επιβάλλουμε στην Κίνα και δεν θα υποχωρήσουμε έως ότου η Κίνα σταματήσει να εξαπατά τους εργαζομένους μας και να κλέβει τις δουλείες μας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ μιλώντας σε συγκέντρωση στη Φλόριντα την Τετάρτη.

Άμεση ήταν η απάντηση του Πεκίνου, που για μια ακόμη φορά δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει στις πιέσεις και τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας να επισημαίνει ότι η Κίνα είναι πλήρως προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι ελπίζει ότι το προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και όχι με μονομερείς ενέργειες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Γκάο Φενγκ, τόνισε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη και έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ωστόσο πρόσθεσε πως ελπίζει οι δύο πλευρές να συναντηθούν τελικά στη μέση της διαδρομής.

“Η στάση της Κίνας είναι σταθερή και δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία πίεση”, δήλωσε ο Γκάο, προσθέτοντας: “Η Κίνα είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθεί σε όλες τις πιθανές εξελίξεις”

Οι εξελίξεις αυτές αναζωπύρωσαν τους φόρους οικονομολόγων, επενδυτών αλλά και διεθνών φορέων για κλιμάκωση των εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει απειλήσει, πέρα από την προαναφερθείσα αύξηση των δασμών, να επιβάλλει δασμούς και σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 325 δισ. δολαρίων, κάτι που αν πραγματοποιηθεί εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την άμεση απάντηση του Πεκίνου.

Κι αυτό την ώρα που διάφοροι θεσμοί, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό ότι ενδεχόμενο κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης των δύο χωρών θα πλήξει περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ