“Νέα εποχή” για την Ελλάδα!

Το “τέλος εποχής” για τα μνημόνια και την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή οικονομική κρίση σηματοδοτεί η συμφωνία στο Eurogroup λίγο μετά τα μεσάνυχτα εχθές.

Για “ιστορικές στιγμές” έκαναν λόγω οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, επισημαίνοντας αφενός της θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός και την προσήλωση της χώρας στην εφαρμογή των ρυθμίσεων και αφετέρου την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα που οδηγούν τελικά στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης και στην επιστροφή της χώρας στις αγορές, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις.

Σεντένο: “Τέλος το πρόγραμμα για την Ελλάδα”

Για “ένα Eurogroup που όλοι θα θυμόμαστε” έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας πως “μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης. Αυτό είναι. Δε θα υπάρξει επακόλουθο πρόγραμμα στην Ελλάδα”.

“Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της και το ίδιο έκανε και το Eurogroup. H ανάλυση του χρέους που εκπόνησαν οι θεσμοί, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μία ελάφρυνση χρέους για να είναι βιώσιμο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει βασιζόμενη στα πόδια της. Εμπροσθοβαρή μέτρα, όπως επέκταση στα δάνεια του EFSF και επέκταση της μείωσης των επιτοκίων, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές”, σημείωσε ο Μ. Σεντένο.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι θεσμοί θα παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας: “Οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ενεργά. Δώσαμε εντολή στον ΕΜΣ να εκταμιεύσει 15 δισ. ευρώ για την τελευταία δόση. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι 24,1 δισ. ευρώ που καλύπτουν τις ανάγκες της για τους επόμενους 22 μήνες”.

“Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο”, κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μοσκοβισί: “Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε.
Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη”

Από τη μεριά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup “Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη”.

Ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο για “μία στιγμή εξαιρετική, ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε. Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Μιλάμε για 8 χρόνια προσπαθειών και θυσιών που ολοκληρώνονται. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Μπαίνει τελεία σε μία υπαρξιακή κρίση για το κοινό νόμισμα. Ευτυχισμένη στιγμή. Στην πρώτη συμμετοχή μου σε συζήτηση για την Ελλάδα ήμουν ΥΠΟΙΚ και ο φόβος για Grexit ήταν υπαρκτός. Αυτή η δαμόκλειος σπάθη βρισκόταν πολύ κοντά μας το 2012 και το 2015. Επιτέλους οι φίλοι μας οι Έλληνες να ξαναβρούν την ελπίδα τους”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι υπάρχουν “μεταρρυθμίσεις που είναι σημαντικές για τους πολίτες όπως δεν πρέπει να αρνούμαστε ότι υπήρξαν και πολύ δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα. Διότι δε γέννησε η λιτότητα την κρίση, η κρίση γέννησε τη λιτότητα. Οι Έλληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, αλλά και οι εταίροι τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Ένα πακέτο μέτρων για ελάφρυνση χρέους που είναι αξιόπιστο, θα επιτρέψει στη χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της και να βγει στις αγορές”.

“Έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για μετά το πρόγραμμα που είναι ήταν απαραίτητο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο μεταμφιεσμένο πρόγραμμα. Θα είναι μία εποπτεία προειδοποιητική και εποικοδομητική, γιατί είναι ένα πλαίσιο που το συμφωνούμε όλοι μαζί”, συμπλήρωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγκ: “Η Ελλάδα έκανε φοβερές και τρομερές
μεταρρυθμίσεις, που δεν είχαμε ξαναδεί”

Στις θυσίες του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν ποτέ ολοκληρωθεί, έκανε λόγο στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος χαρακτήρισε επίσης τις στιγμές “ιστορικές”.

Όπως δήλωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, “σε 8 χρόνια ζήσαμε δραματικές στιγμές. Το 2012 η χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης βρέθηκε υπό την απειλή κατάρρευσης. Τον Ιούλιο του 2015 η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, κάτι που θα είχε αρνητικές συνέπειες και για την Ελλάδα και για την ΕΕ”.

“Η Ελλάδα προχώρησε σε φοβερές και τρομερές μεταρρυθμίσεις που δεν είχαμε ξαναδεί σε τέτοια έκταση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κλ. Ρέγκλινγκ για να συνεχίσει: “Είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,6 θα πάνε στο μαξιλάρι ασφαλείας μέχρι το 2020, τα εναπομείναντα θα πάνε στον ξεχωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν για 10 χρόνια και η Ελλάδα θα πληρώσει ξανά για αυτά τα δάνεια το 2028 και μετά. Θεωρώ ότι η συμφωνία έχει τεθεί στις σωστές βάσεις δεδομένου του τεράστιου ποσού που έχει δανειστεί η Ελλάδα. Ο ΕΜΣ θα συνεργαστεί με την Κομισιόν στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης εποπτείας”.

Λαγκάρντ: “Γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί”

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετέχει στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα ανακοίνωσε από τη μεριά της η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως εντός των επόμενων ημερών το ΔΝΤ θα έχει ολοκληρώσει την μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

“Νιώθουμε αυτή τη στιγμή μεγάλη συγκίνηση. Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί. Αυτό που θέλουμε στο ΔΝΤ είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τους εταίρους στην ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μειώνουν τους κινδύνους για την Ελλάδα και βελτιώνουν τις προοπτικές χρέους της”, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

“Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας και των εταίρων να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν νέα μέτρα ελάφρυνσης εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια της επόμενης ανάλυσης του άρθρου 4 την επόμενη εβδομάδα από κοινού με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο ως προς την προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα. Η δέσμευση του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει τη μεταμνημονιακή εποπτεία όπως στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία”, κατέληξε η Κ. Λαγκάρντ.

Τσακαλώτος: “Το χρέος είναι βιώσιμο και θα βγούμε στις αγορές”

“Ιστορική” μέρα για την χώρα χαρακτήρισε και ο υπουργός Οικονομικών της συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το Eurogroup.

Στις δηλώσεις του ανέφερε πως το χρέος είναι βιώσιμο και θα επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

“Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από αυτή τη συμφωνία, θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να συνεχίσει: “Είμαι ευτυχής, πιστεύω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης Είναι μια ιστορική στιγμή και μια ιστορική μέρα”.

“Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός τα τελευταία έτη. Θα πρέπει ο λαός να δει πρακτικά αποτελέσματα από αυτή τη συμφωνία. Η περηφάνια επιστρέφει, γιατί η χώρα στέκεται στα πόδια της, και θα δει και στην τσέπη του την ανάπτυξη”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πάντως χαρακτήρισε “σκληρή απαίτηση” τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% από το 2023 έως το 2060.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι “δεν υπάρχουν νέοι όροι” στο “μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης”, ενώ ανέφερε πως “θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το cash buffer μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον για 22 μήνες”.

Από την πλευρά του, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εξαγοράς ενός μέρους των δανείων του ΔΝΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ που θα υπάρχει στο μαξιλάρι γι’ αυτό το σκοπό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ