Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, και μάλιστα περισσότερο από όσο αναμενόταν, ολοκληρώνοντας μια χρονιά κατά την οποία η αισιοδοξία υποχωρούσε κάθε μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένδειξη εξασθένισης της οικονομίας του μπλοκ.

Η επιδείνωση των προσδοκιών αντανακλά εν μέρει τη μείωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, που συνάδει με τη μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, που είναι και η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 107,3 μονάδες τον τελευταίο μήνα του 2018, από τις 109,5 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο, καταγράφοντας μηνιαία πτώση για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν μικρότερη πτώση του δείκτη, στις 108,2 μονάδες, αλλά η υποχώρηση της αισιοδοξίας των βιομηχανιών και των καταναλωτών επιδείνωσε την εικόνα.

Το οικονομικό κλίμα στον τομέα της βιομηχανίας υποχώρησε στις 1,1 μονάδες από τις 3,4 μονάδες τον Νοέμβριο, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς για υποχώρησή του στις 2,9 μονάδες.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε, επίσης, απότομα, πέφτοντας στις -6,2 μονάδες από -3,9 μονάδες τον Νοέμβριο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε περισσότερες αγορές, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Κατά συνέπεια, η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, χωρίς να μπορέσει να αντισταθμίσει, όμως, τη γενικότερη απαισιόδοξη εικόνα.

Υποχώρηση κατέγραψε επίσης ο δείκτης κλίματος και στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος συνεισφέρει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, υποχωρώντας κατά 1,4 μονάδες.

Όπως αναφέρει το Reuters, η χαμηλότερη της αναμενόμενης τιμή του δείκτη εμπιστοσύνης επιβεβαιώνει τους εκτιμήσεις των οικονομολόγων που προβλέπουν περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2018, μετά την υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο από 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ