Με ταχύτερο ρυθμό “έτρεξε” η οικονομία της ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο

Ανέβασε ταχύτητα η οικονομία της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους, αντλώντας ώθηση από την ανάκαμψη της Γερμανίας και το τέλος μιας τεχνικής ύφεσης στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, η οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ διευρύνθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ευθυγραμμιζόμενη με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, επιταχύνοντας από το 0,2% που καταγράφηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 1,2%, με ρυθμό δηλαδή αντίστοιχο του προηγούμενου τριμήνου.

Η επιτάχυνση οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, η οποία ενισχύθηκε το ίδιο διάστημα κατά 0,4%, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τη στασιμότητα που καταγράφηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους. Στην άνοδο συνέβαλε και η ανάπτυξη που εμφάνισε η Ιταλία, κατά 0,2%, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά την τεχνική ύφεση που καταγράφηκε για δύο διαδοχικά τρίμηνο, οπότε συρρικνώθηκε κατά 0,1% κάθε φορά.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη των 28, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,5% τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε είχε καταγραφεί άνοδος κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύθηκε κατά 1,5%, όσο και το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Ενίσχυση της απασχόλησης

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του έτους ανοδικά κινήθηκε και η απασχόληση, που ενισχύθηκε κατά 0,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρώπη των 28. Το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ο αριθμός των απασχολουμένων στην ευρωζώνη είχε εμφανίσει ανάλογη αύξηση, ενώ στην ΕΕ η μεταβολή ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, στο 0,2%.

Σε ετήσια βάση, η απασχόληση στην ζώνη του κοινού νομίσματος σημείωσε άνοδο 1,3% και στην ΕΕ 1,1%, έναντι ετήσιας ανόδου 1,3% και 1,2% αντίστοιχα το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ