Μαρτύριο οι μετακινήσεις σήμερα, στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ και απεργία των ταξί

Μετ’ εμποδίων γίνονται σήμερα οι μετακινήσεις των πολιτών στην Αθήνα, λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ, αλλά και της νέας 24ωρης απεργίας των ιδιοκτητών ταξί.

Ειδικότερα, το σωματείο εργαζομένων λειτουργίας μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) κήρυξε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο πακέτο μέτρων με ισχύ μέχρι το 2022 το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί, όπως τονίζει τον ενδιάμεσο κρίκο για την εσαεί συνέχιση των μνημονίων. «Τα νέα μέτρα, με άλλα λόγια το τέταρτο μνημόνιο, είναι ακόμη χειρότερα για το λαό, προβλέπουν ωστόσο φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα την διατήρηση της εργασιακής ζούγκλας που δημιούργησαν τα προηγούμενα μνημόνια», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ.

Παράλληλα, στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, από τις 12.00 έως τις 17.00. Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από τις 11.00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις 18.00 ή και αργότερα. Η στάση εργασίας περιλαμβάνει όλα τα δρομολόγια λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και τον δρομολογίων του Αεροδρομίου.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρόλεϊ, από τις 12.00 έως τις 16.00. Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 11.0 π.μ., ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 17.00 ή αργότερα.

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται προκειμένου να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων του κλάδου, με θέμα την αποτροπή του επικείμενου «λουκέτου» στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.

Εν τω μεταξύ, χειρόφρενο τραβούν σήμερα για δεύτερη ημέρα οι ιδιοκτήτες ταξί. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) οι θεσμοί και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζήτησαν την κατάργηση της υποχρέωσης της ελάχιστης διάρκειας σύμβασης τριών ωρών που έχουν οι εταιρείες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό, ενώ καταγγέλλει ότι οι θεσμοί θέλουν να βγάλουν και εισιτήριο επιστροφής στην Uber.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΑΤΑ ξεκίνησε από εχθές (13/6) 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι να κλείσει οριστικά το ζήτημα. Το Συνδικάτο ζητά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό, αλλά όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες ταξί δεν τους αφήνουν άλλη επιλογή από το να διεκδικήσουν με απεργία την επιβίωσή τους.

Συλλαλητήρια κατά του πολυνομοσχεδίου

Την κατάσταση θα επιβαρύνουν και οι παράλληλες κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σήμερα η ΑΔΕΔΥ, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και το ΠΑΜΕ αντιδρώντας στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση που ψηφίζεται το μεσημέρι στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει προκηρύξει Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 ώρα το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου, θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 13.00, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στην Ομόνοια.

Τη δική τους συγκέντρωση ενάντια στην ψήφιση των νέων μέτρων, επίσης στις 13.00, θα πραγματοποιήσουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ