ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Η βελτίωση των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, το Λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει οδηγήσει στην επαναφορά του δείκτη Οικονομικού Κλίματος σε ανοδική πορεία φτάνοντας τις 105,3 (από 102,5) μονάδες. Αντίθετα ο δείκτης υποχωρεί στον τομέα Κατασκευών και Υπηρεσιών

Όπως φανερώνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η γενικότερη δυναμική του δείκτη τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και βραχυχρόνιους δείκτες σε διάφορους κλάδους, όπου οι τάσεις είναι κατά βάση ανοδικές. Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής χωρίς εκπλήξεις και οι αποφάσεις για το μετα-μνηνονιακό πλαίσιο εποπτείας συμβάλουν στη σταθεροποίηση του οικονομικού πλαισίου και επιτρέπουν τη βελτίωση των προσδοκιών σε τμήματα της οικονομίας.

Ακόμη και αν δεν δημιουργείται ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, και η έξοδος στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως θα γίνεται με πολλές επιφυλάξεις και περιορισμούς, οι αποφάσεις αφενός για μείωση της επιβάρυνσης από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και αφετέρου η δέσμευση της οικονομικής πολιτικής εντός ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου μειώνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της οικονομίας. Επιπλέον, παράγοντες με θετική επίδραση κατά τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή το εξωτερικό εμπόριο και η τουριστική κίνηση διατηρούν τη δυναμική τους. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η έρευνα κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος ολοκληρώθηκε πριν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Αττική και ενδεχόμενες επιδράσεις δεν έχουν ενσωματωθεί ως τάση στα στοιχεία του Ιουλίου. 

  • στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητα
  • στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, ενώ εκείνες για την απασχόληση κινούνται στα ίδια επίπεδα
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διευρύνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τον δείκτη του ύψους των αποθεμάτων να κλιμακώνεται ελαφρώς
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνονται οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται

Ανακάμπτει η Βιομηχανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Ιούλιο υψηλότερα έναντι του Ιουνίου, στις 105,9 (από 103,1) μονάδες, αρκετά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (96,6 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητα. Αναλυτικά:

α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Ιούλιο στις -10 (από -19) μονάδες, με το 22% (από 27%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 12% (από 9%) να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.

β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +21 μονάδες, χωρίς να έχει επί της ουσίας μεταβληθεί για τέσσερις μήνες, με το 29% (από 33%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 8% (από 11%) μείωσή της.

γ) Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο παραμένει στις +4 μονάδες, με το 16% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 12% να δηλώνει εκ νέου το αντίθετο.

δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Ιούλιο κυρίως ανοδικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώνονται (+25 από +17 μον. ο δείκτης), όπως και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (+4 από -12 μον.), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να παραμένουν σταθερές (+26 μον. ο δείκτης).

ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες κερδίζουν ελαφρά έδαφος (+26 από +23 μον. το ισοζύγιο), με το 34% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 8% (από 12%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξάνεται στις +22 (από +15) μονάδες.

στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται στους 4,4 μήνες και πάλι, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στο 70,5% (από 69,9%).

ζ) Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινείται στα ίδια επίπεδα (στις +9 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 15% (από 13%), έναντι ενός 6% που αναμένει κάμψη της.

η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών κινείται στις +4 (από -1) μονάδες, με το 81% (από 87%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.

θ) Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται ανά τρίμηνο στην έρευνα, οι εκτιμήσεις για τις νέες παραγγελίες βελτιώνονται τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +9 (από +3) μονάδες. Το 10% (από 13%) των επιχειρήσεων του τομέα αναφέρει πτώση των νέων παραγγελιών του, έναντι ενός 18% (από 16%) που δηλώνει αυξημένες νέες παραγγελίες. 

ι) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 40% (από 43%) των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, ένα 28% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και το 15% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια.

κ) Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων παραμένουν στα ίδια επίπεδα έναντι με το προηγούμενο τρίμηνο ως προς την εγχώρια αγορά (+12 μον. ο δείκτης) και βελτιώνονται ως προς τις λοιπές αγορές (+12 από +4 μον. το ισοζύγιο) και την αγορά της ΕΕ (+11 από +9 μον. ο δείκτης).

λ) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφεται πτώση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Απριλίου προς την ΕΕ (+17 από +22 μον.) και άνοδος προς τις Βαλκανικές (+7 από +4 μον ο δείκτης.) και τις λοιπές χώρες (+23 από +15 μον.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ