ΙΟΒΕ: Ανέκαμψε το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, με βελτίωση της εικόνας στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες αλλά με επιδείνωση ταυτόχρονα σε λιανικό εμπόριο και κατασκευές, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται ανοδικά τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώνεται στις 101,3 (από 99,6) μονάδες, που είναι η υψηλότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2018, όμως κινείται χαμηλότερα έναντι της περυσινής του επίδοσης.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους τομείς, στο Λιανικό Εμπόριο φάνηκε ότι η έντονη βελτίωση του προηγούμενου μήνα ήταν πρόσκαιρη και διορθώθηκε αμέσως. Άλλωστε, και στην πλευρά των νοικοκυριών ο σχετικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επίσης διορθώνει την πορεία του, η οποία ήταν συστηματικά ανοδική κατά τους προηγούμενους μήνες.

Αντίθετα, η βιομηχανία επηρεάζεται περισσότερο από το εξωτερικό περιβάλλον και την πορεία της διεθνούς ζήτησης και ο σχετικός δείκτης παρουσιάζει ανάκαμψη μετά την πρόσφατη καθοδική τάση. Συνολικά, το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει μεικτή εικόνα το τελευταίο διάστημα.

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, καθώς κινούμαστε σε προεκλογική συγκυρία, οι εξαγγελίες τείνουν να βελτιώνουν τις προσδοκίες, μια τάση η οποία επαναλαμβάνεται συστηματικά σχεδόν από το 1981, από την έναρξη δηλαδή των ερευνών αυτών στην Ελλάδα, όμως, καθώς αφενός το ζήτημα του ακριβούς χρόνου των εκλογών παραμένει σε εκκρεμότητα και αφετέρου συντρέχουν αντίρροπες δυνάμεις στον διεθνή και εγχώριο οικονομικό κύκλο, η συνολική εικόνα είναι μεικτή παραπέμποντας περισσότερο σε στάση αναμονής των αποφάσεων και εξελίξεων.

Αναλυτικότερα, στη Βιομηχανία καταγράφεται αισθητή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω αισιόδοξων προβλέψεων για την παραγωγή. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύεται τον Φεβρουάριο, μετά από μια περίοδο υποχώρησης πέντε μηνών, στις 104,1 (από 97,6) μονάδες, επίδοση ωστόσο χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (108,7 μονάδες). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκε, όπως και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Αντίθετα, στις Κατασκευές παρατηρείται επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, εκπορευόμενη κυρίως από τα Δημόσια Έργα και λιγότερο από τις Ιδιωτικές Κατασκευές. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές περιορίστηκε τον Φεβρουάριο, στις 48,9 (από 60,2) μονάδες, αρκετά χαμηλότερα και από το αντίστοιχο περυσινό (69,7 μονάδες) επίπεδο. Στους επιμέρους κλάδους, η τάση είναι πτωτική περισσότερο στα Δημόσια Έργα και λιγότερο στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ενώ από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση.

Το ίδιο διάστημα, στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται έντονη διόρθωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, με εξασθένηση των τρεχουσών πωλήσεων αλλά και της βραχυπρόθεσμης εξέλιξής τους. Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο, κινούμενος στις 103,7 (από 118,3) μονάδες, καθώς φαίνεται η έντονη άνοδος του προηγούμενου μήνα να ήταν εντελώς συγκυριακή. Έτσι, ο δείκτης επανέρχεται σε μία πιο λογική επίδοση, η οποία ωστόσο είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (97,2). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν αισθητά, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων παραμένει αμετάβλητος.

Στις Υπηρεσίες παρατηρείται ήπια βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω κυρίως των θετικών εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών κινείται ανοδικά τον Φεβρουάριο μετά από τέσσερεις μήνες συνεχούς πτώσης, στις 86,4 (από 80,8) μονάδες, χαμηλότερα ωστόσο από την αντίστοιχη περυσινή επίδοση (93,7 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνονται ελαφρά, ενώ βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

Τέλος, εξασθένιση εμφανίζει η καταναλωτική εμπιστοσύνη, έπειτα από επτά μήνες στους οποίους κατέγραφε συνεχώς βελτίωση, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -33,3 (από -28,3) μονάδες. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εξασθένιση αυτή εκπορεύεται κυρίως από τις δυσοίωνες προβλέψεις των νοικοκυριών για μείζονες αγορές και λιγότερο από την επιδείνωση των προβλέψεών τους για την μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το τελευταίο έτος είναι αμετάβλητες.

Η μεταβολή τάσης που σημειώθηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη κατόπιν της πολύμηνης ενίσχυσής της. Η τόνωση των προσδοκιών από έκτακτα επιδόματα και αναδρομικά που καταβλήθηκαν στο τέλος του 2018, αλλά και από τη μη περικοπή των συντάξεων εξασθένησε. Επιπλέον, παρά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, κατά την οποία διαχρονικά βελτιώνονται οι προσδοκίες των νοικοκυριών από τις εξαγγελίες, δεν είναι εμφανής, έως τώρα, μια σημαντική ανοδική δυναμική σε τμήματα της οικονομίας φέτος, στην οποία να μπορούν να στηριχθούν οι προσδοκίες τους για αυτή.

Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν, μεν, οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ, όμως πλέον δεν απέχουν σημαντικά από τα επόμενα πιο απαισιόδοξα νοικοκυριά, εκείνα της Βουλγαρίας (-26,6 από -26,0 μονάδες ο δείκτης). Την πεντάδα των πλέον απαισιόδοξων συμπληρώνουν η Ρουμανία (-14,3 από -14,8), η Ιταλία (-11,8 από 10,5) και η Γαλλία (-11,6 από -13,8). Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -7,2 (από -7,8) μονάδες στην ΕΕ και στις -7,4 (από -7,9) μονάδες στην Ευρωζώνη. Ανοδική τάση σημειώθηκε τον Φεβρουάριο σε 9 χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 6 χώρες: η Τσεχία, η Δανία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ