Θύμα hackers έπεσε το Despacito και σβήστηκε από το Youtube

Μια άσχημη έκπληξη περίμενε όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν το βίντεο του διάσημου πια τραγουδιού Despacito στο Youtube καθώς το δημοφιλέστερο βίντεο στην ιστορία σβήστηκε από το Youtube ύστερα από επίθεση hackers. 

Μόλις 5 ημέρες ύστερα από την ανακήρυξη του ως το πιο επιτυχημένο βίντεο στο Youtube με πάνω από 5 δισ. προβολές, εξαφανίστηκε. 

Αντί για το τραγούδι του Luis Fonsi όσοι έψαχναν το Despacito, έβρισκαν στη θέση του μια εικόνα από μασκοφορεμένους με τα όπλα στραμμένα προς την κάμερα, ενώ μόλις οι ακροατές πατούσαν το play, εμφανιζόταν μια ειδοποίηση πως το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο. 

Εκτός από το Despacito πολλά άλλα βίντεο άλλων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Shakira, Selena Gomez, Taylor Swift και Drake είχαν επηρεαστεί, ενώ όλα τα ”χακαρισμένα” τραγούδια ήταν αναρτημένα στο κανάλι της Vevo. 

Οι hackers με τα ονόματα Prosox και Kuroi’sh έγραφαν μηνύματα υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης κάτω από τα βίντεο. 

Σύμφωνα με το BBC σε ένα προφίλ στο Twitter το οποίο λέγεται ότι ανήκει στον έναν από τους δράστες, αναφέρει πως όλο το θέμα ήταν “απλά μια πλάκα” και δεν χρειάστηκε κάποιες ειδικές ικανότητες, απλά τη χρήση μιας εφαρμογής που υπάρχει ελεύθερη στο διαδίκτυο και αλλάζει τις διευθύνσεις στο Youtube. 

Αυτή τη στιγμή τα βίντεο είναι και πάλι κανονικά στον αέρα, όμως το περιστατικό θα πρέπει να προβληματίσει πολύ την Google στην οποία ανήκει το Youtube σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της. Αν είναι τόσο εύκολο για κάποιον που απλά χρησιμοποιεί για πλάκα μια εφαρμογή να “ρίξει” όποιο βίντεο θέλει και να προβάλει στη θέση του μια εικόνα ή ένα δικό του βίντεο, όταν κάποιος το κάνει με δόλιο σκοπό τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ