Η τεχνολογία αλλάζει το εργασιακό τοπίο, ποιες είναι οι δουλειές του μέλλοντος;

Η τεχνολογία εξελίσσεται στις μέρες μας με τόσο γρήγορο ρυθμό που υπάρχει φόβος ακόμα και αυτά που τολμάμε να γράψουμε σαν προβλέψεις για το άμεσο μέλλον να έχουν ήδη ξεπεραστεί πριν “στεγνώσει το μελάνι” των αφιερωμάτων. Με την εξέλιξη της, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο η οποία οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη, δημιουργώντας εκθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Οι δουλειές αλλάζουν μαζί με την τεχνολογία, όμως ευτυχώς όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό και σίγουρο όχι τόσο γρήγορα, όμως εξελίσσονται συνεχώς και ο επαγγελματίας του αύριο θα πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένος για τις νέες τάσεις της “μόδας” και να εκπαιδεύεται συνέχεια, όχι τόσο από επιθυμία αλλά κυρίως από ανάγκη να μην μείνει πίσω. Τι σημαίνει αυτό για το υπάρχον εργατικό δυναμικό; η τεχνολογία όπως συμβαίνει πάντα στις περιόδους που βιώνει “βίαιες” μεταβολές, αναγκαστικά “σκοτώνει” πολλές παραδοσιακές δουλειές και στην θέση τους δημιουργεί καινούργιες. Ειδικά στον τομέα της πληροφορικής, όσοι δεν εξελίσσονται μαζί της είναι καταδικασμένοι να περάσουν στην αφάνεια και να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους αποκλειστικά στην συντήρηση των εταιρειών που ακόμα δεν έχουν εξελιχθεί.

Οι τάσεις της τεχνολογίας από το 2019 και μετά έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές, τάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και θα ωθήσουν κάποιες από τις υπάρχουσες να εξελιχθούν. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον

  • Τεχνητή Νοημοσύνη

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι διαφορετικό από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει γίνει τον τελευταίο καιρό η ”καραμέλα” σε κάθε κουβέντα που αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον της τεχνολογίας. Αν και ακόμα στα αρχικά στάδια έχει ήδη δώσει το στίγμα της επιβεβαιώνοντας πως θα είναι η τεχνολογία γύρω από την οποία θα κινούνται τα πάντα στα επόμενα χρόνια. Σε συνδυασμό με την Μηχανική Μάθηση (για την οποία θα συζητήσουμε παρακάτω) αποτελούν ένα δίδυμο που θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία βρίσκεται και λειτουργεί γύρω μας. Όταν λέμε Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφερόμαστε σε συστήματα υπολογιστών τα οποία είναι κατασκευασμένα για να μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη και την αντίληψη καταστάσεων, προβλέποντας (όσο γίνεται) τις εξελίξεις, όπως κάνουν οι άνθρωποι. Θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αναγνώριση εικόνων, ομιλίας ή μοτίβων και στην λήψη αποφάσεων, τουλάχιστον στα αρχικά της στάδια τα πρώτα χρόνια, μέχρι να καθοριστούν οι υπόλοιπες χρήσεις της οι οποίες θα αλλάζουν και θα εξελίσσονται μαζί με την τεχνολογία. 

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να έχει γίνει “μόδα” τα τελευταία χρόνια, όμως δεν είναι καινούργια τεχνολογία, καθώς υπάρχει από το 1956. Η εξέλιξη των μηχανών και των υπολογιστικών συστημάτων όμως της έδωσε “φτερά” και ήδη από το 2018 πέντε στους έξι καταναλωτές χρησιμοποιούν υπηρεσίες Τ.Ν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών πλοήγησης, των προσωπικών βοηθών στο σπίτι, των νέων smartphones και των έξυπνων οικιακών συσκευών. Εκτός από τη χρήση των καταναλωτών, η ΤΝ χρησιμοποιείται για τον προγραμματισμό των αμαξοστοιχιών, την αξιολόγηση του επιχειρηματικού κινδύνου, την πρόβλεψη συντήρησης και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, μεταξύ πολλών άλλων καθηκόντων με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μέρος αυτού που ευρύτερα ονομάζουμε “αυτοματοποίηση”, κάτι που αποτελεί “κόκκινο πανί” για τα εργασιακά, καθώς οδηγεί σε απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αυτοματοποίηση θα οδηγήσει σε απώλεια 73 εκατομμύρια θέσεων εργασίας έως το 2030 μόνο στις ΗΠΑ, όμως ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες δουλειές. Μόνο για την ΤΝ, υπολογίζεται πως μέχρι το 2020 θα δημιουργηθούν 23 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, σε ότι έχει να κάνει με τον προγραμματισμό, τον έλεγχο, την υποστήριξη και τη συντήρηση. 

  • Μηχανική Μάθηση

Η Μηχανική Μάθηση είναι ένα υποσύνολο της Τεχνητής Νοημοσύνης, βάση του οποίου οι υπολογιστές αντί να προγραμματίζονται για να εκτελούν μια εργασία, προγραμματίζονται για να μάθουν να την κάνουν μόνοι τους, κυριολεκτικά μαθαίνοντας, ανακαλύπτοντας πρότυπα και πληροφορίες από τα δεδομένα. Σε γενικές γραμμές έχουμε δύο τύπους μάθησης, υπό την επίβλεψη του ανθρώπου ή χωρίς. Ενώ η μηχανική μάθηση είναι ένα υποσύνολο της ΤΝ, έχουμε επίσης υποσύνολα στον τομέα της μηχανικής μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των νευρωνικών δικτύων, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) και της βαθιάς μάθησης. Κάθε ένα από αυτά τα υποσύνολα προσφέρει μια ευκαιρία για εξειδίκευση σε ένα πεδίο σταδιοδρομίας. 

Η μηχανική μάθηση αναπτύσσεται γρήγορα σε κάθε είδους βιομηχανία, δημιουργώντας τεράστια ζήτηση για ειδικευμένους επαγγελματίες. Η αγορά Εκμάθησης Μηχανών αναμένεται να αυξηθεί στα 8,81 δισ. δολάρια μέχρι το 2022 . Οι εφαρμογές Μηχανικής Μάθησης χρησιμοποιούνται για την ανάλυση δεδομένων, την εξόρυξη δεδομένων και την αναγνώριση προτύπων. Στην μεριά του καταναλωτή, η Μηχανική Μάθηση εξάγει αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο, τις διαφημίσεις σε πραγματικό χρόνο και την ανίχνευση εισβολής σε δίκτυο, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις πολλές εργασίες που μπορεί να κάνει. 

Εκτός από την ολοκλήρωση αμέτρητων εργασιών για λογαριασμό μας, Η Μηχανική Μάθηση δημιουργεί συνέχεια νέες θέσεις εργασίας. Οι εργασίες μηχανικής μάθησης κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων αναδυόμενων εργασιών στο LinkedIn, με περίπου 2.000 καταχωρημένες θέσεις εργασίας. Και αυτές οι θέσεις εργασίας πληρώνουν καλά: Το 2017, ο μέσος μισθός ενός προγραμματιστή συστημάτων Μηχανικής Μάθησης ήταν 106.225 δολάρια. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί, περιλαμβάνουν μηχανικούς, προγραμματιστές, ερευνητές και επιστήμονες δεδομένων. 

  • Ρομπότ και αυτοματοποίηση 

Όπως στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την Μηχανική Μάθηση, η ρομποτική διαδικασία αυτοματισμού (Robotic Process Automation – RPA) είναι άλλη μια τεχνολογία που καταργεί παλιές θέσεις εργασίας και δημιουργεί καινούργιες στην θέση τους. Το RPA είναι η χρήση λογισμικού για την αυτοματοποίηση επιχειρηματικών διαδικασιών, όπως η διερμηνεία εφαρμογών, η επεξεργασία συναλλαγών, η επεξεργασία δεδομένων και η απάντηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το RPA αυτοματοποιεί τις επαναλαμβανόμενες εργασίες που κάνουν οι άνθρωποι και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνο τα καθήκοντα ενός απλού εργαζόμενου, ο οποίος θα κινδυνεύσει να χάσει τη δουλειά του, αλλά ακόμα και αυτά  των υψηλόμισθων θέσεων, όπως ενός γιατρού, ενός εμπορικού διευθυντή ή ακόμα και ενός διευθύνοντα συμβούλου, καθώς έχει υπολογιστεί πως το 45% των δραστηριοτήτων μας στο χώρο εργασίας μπορεί να αυτοματοποιηθεί.

Η αυτοματοποίηση, σε κάθε της μορφή από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, είναι αυτή που απειλεί πιο πολύ τις θέσεις εργασίας και σήμερα η απειλή είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς σύμφωνα με την Forrester Research θα “απειλήσει” τις θέσεις 230 εκατομμυρίων και πάνω εργαζομένων, ή περίπου το 9% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Όμως για τις θέσεις που θα καταργήσει θα δημιουργήσει άλλες στην θέση τους, ενώ σύμφωνα όμως με την McKinsey, μόλις το 5% των εργασιών θα μπορεί να είναι εντελώς αυτοματοποιημένο, ενώ το 60% μπορεί να είναι μερικώς αυτοματοποιημένο. 

Η ρομποτική αυτοματοποίηση αναμένεται να “εκτινάξει” τους κλάδους του προγραμματιστή, αρχιτέκτονα δικτύων, διευθυντή έργου, επιχειρηματικού αναλυτή και συμβούλων αυτοματοποίησης κι αυτές οι θέσεις εργασίας πληρώνουν καλά. Σύμφωνα με το SimplyHired, o μέσος μισθός ανέρχεται στα 73.861 δολάρια, εν.ω το 10% των εργαζομένων σε αυτό τον κλάδο, αμείβεται με πάνω από 141.000 δολάρια ετησίως. 

  • Blockchain

Άλλη μια λέξη που μπήκε στην καθημερινότητα μας “από το παράθυρο” καθώς πρόκειται για την τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέεται με αυτά. Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι άλλο από αμοιβές των απλών χρηστών προκειμένου να “δανείσουν” την υπολογιστική τους δύναμη για να τρέχει το blockchain, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές ταχύτητες επεξεργασίας δεδομένων και μεγάλη ασφάλεια. Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απλοποιημένη ερμηνεία του blockchain, δεν είναι άλλο από μια σειρά δεδομένων που μόνο μπορείτε να προσθέσετε, χωρίς την δυνατότητα αλλαγής ή αφαίρεσης. Εξ’ ου και ο όρος “αλυσίδα”, επειδή δημιουργείται μια αλυσίδα δεδομένων. Επειδή τα δεδομένα μπορούν μόνο να εισαχθούν χωρίς να μεταβληθούν ποτέ ξανά, το επίπεδο ασφαλείας του είναι πολύ μεγάλο, αν και χρειάζεται αρκετές δικλείδες προκειμένου τα στοιχεία που θα εισαχθούν στο σύστημα να είναι σωστά. Γι αυτό και δημιουργήθηκαν τα κρυπτονομίσματα, σαν ανταμοιβή αυτών που αναλαμβάνουν αυτές τις πιστοποιήσεις, χωρίς όμως να ξέρουν τι πιστοποιούν. 

Επειδή τα στοιχεία κάθε “μπλοκ δεδομένων” ανήκουν σε όλους, ακόμα και αν δεν ξέρουν σε τι αναφέρονται, ενώ δεν γίνεται με κανένα τρόπο κάποιος να αλλάξει τα δεδομένα του προηγούμενου μπλοκ, κανένας φορέας ή εταιρεία δεν μπορεί να πάρει τον έλεγχο τους. Με το blockchain δεν χρειάζεται η μεσολάβηση κάποιου αξιόπιστου τρίτου που θα επικυρώνει τις συναλλαγές, γι αυτό έχει φέρει πραγματική επανάσταση σε τράπεζες και όπου αλλού υπάρχει μεγάλος όγκος ευαίσθητων μεν αλλά χρονοβόρων συναλλαγών.

Αυτή η αυξημένη ασφάλεια είναι ο λόγος για τον οποίο το blockchain χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση και γιατί μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία πληροφοριών όπως τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα. Το Blockchain θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δραστική βελτίωση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς και για την προστασία περιουσιακών στοιχείων όπως η τέχνη και η ακίνητη περιουσία.

Το Blockchain, εκτός από επανάσταση στις συναλλαγές και την κρυπτογράφηση, έχει φέρει επανάσταση και στον τομέα της εργασίας. Ήδη οι θέσεις που έχει ανοίξει είναι πολύ περισσότερες από τους διαθέσιμους επαγγελματίες, ενώ σύμφωνα με το TechCrunch, οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με αυτό είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία θέσεων εργασίας, με 14 θέσεις εργασίας για κάθε ένα προγραμματιστή. Ο μέσος ετήσιος μισθός ενός προγραμματιστή και κατασκευαστή blockchain, είναι 130.000 δολάρια το χρόνο. Ωστόσο, η δουλειά του προγραμματιστή δεν είναι η μόνη που διατίθεται στον χώρο του blockchain. Οι εργοδότες αναζητούν επίσης μηχανικούς λογισμικού, συμβούλους και διαχειριστές έργων. Οι θέσεις εργασίας είναι διαθέσιμες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στο λιανικό εμπόριο και την υγειονομική περίθαλψη, και σύντομα αναμένεται να εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε πτυχή του επιχειρηματικού τοπίου. 

  • Edge Computing

Πριν λίγα χρόνια, η τεχνολογία cloud είχε θέση σε αντίστοιχες λίστες, δικαιώνοντας όσους πίστεψαν σε αυτή αποτελώντας πια τον κανόνα στην διαχείριση και φύλαξη αρχείων, με εταιρείες κολοσσούς να έχουν επενδύσει πάνω της δισεκατομμύρια, έχοντας ανάλογες πολλαπλάσιες αποδόσεις. Δεδομένου όμως ότι η ποσότητα των δεδομένων που παράγουμε αλλά και διαχειριζόμαστε συνεχίζει να αυξάνεται και θα αυξηθεί εκθετικά με την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης, έχουμε ανακαλύψει πως το Cloud Computing δεν είναι ικανό να διαχειριστεί αυτό τον όγκο σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Το Edge computing έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από αυτά τα προβλήματα ως έναν τρόπο παράκαμψης της καθυστέρησης που προκαλείται από το cloud computing και να μεταφέρει δεδομένα σε ένα νέο κέντρο δεδομένων για επεξεργασία. Μπορεί στην ουσία να δραστηριοποιηθεί “στην άκρη”, εκεί δηλαδή που θα δημιουργηθεί η ανάγκη υπολογισμών. Γι αυτό το λόγο, το Edge Computing μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία δεδομένων ευαίσθητων στο χρόνο, σε απομακρυσμένες τοποθεσίες με περιορισμένη ή και καθόλου σύνδεση στο κεντρικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση ο υπολογιστής μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα αυτόνομο κέντρο δεδομένων, κάτι που αν και ακούγεται “ουτοπικό” είναι ήδη εδώ καθώς τα δεδομένα δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων στο διαδίκτυο συσκευών του Internet of Things, έχουν “μπλοκάρει” τις κεντρικές αρτηρίες του cloud computing και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον. 

Μέχρι το 2022, η παγκόσμια αγορά Edge Computing υπολογίζεται πως θα φτάσει σε αξία τα 6,72 δισ. δολάρια, κάτι που θα δημιουργήσει έντονη ζήτηση εξειδικευμένων μηχανικών λογισμικού.

  • Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα

Μπορεί το Edge Computing πριν να ακούγεται αρκετά τεχνητό και μακρυά από την καθημερινότητα, όμως τόσο η εικονική όσο και η επαυξημένη πραγματικότητα είναι κάτι που έχουμε δει αρκετά στην καθημερινότητα μας και έχουμε απτά παραδείγματα, ακόμα και από παιχνίδια. Η κύρια διαφορά τους είναι πως η εικονική πραγματικότητα δημιουργεί ένα εντελώς καινούργιο κόσμο μέσα στον οποίο ο χρήστης καλείται να “λειτουργήσει” ενώ στην επαυξημένη πραγματικότητα βελτιώνεται το πραγματικό περιβάλλον. Παρά το γεγονός πως μέχρι τώρα οι εφαρμογές των τεχνολογιών αυτών έγιναν διάσημες μέσα από παιχνίδια και ταινίες, στην πραγματικότητα έρχονται να αλλάξουν πλήρως τα δεδομένα ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, του marketing, ακόμα και στην αποκατάσταση τραυματισμών. Μπορεί να εκπαιδεύσει γιατρούς να κάνουν επεμβάσεις, αλλά και να τους επιτρέψει να κάνουν πραγματικές επεμβάσεις από απόσταση σε πραγματικούς ασθενείς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, η ζήτηση υποψηφίων με γνώση Εικονικής Πραγματικότητας έχει αυξηθεί κατά 37% όμως οι διαθέσιμοι υπάλληλοι είναι ακόμα πολύ λίγοι. Η συγκεκριμένη αγορά εργασίας έχει να παρουσιάσει μόνο αυξητικές τάσεις στο μέλλον, ενώ στον κλάδο δραστηριοποιούνται σημαντικοί “παίκτες” της παγκόσμιας αγοράς, όπως οι Google, Amazon, Samsung αλλά και πολλές νεοεμφανιζόμενες εταιρείες. Οι βασικές δεξιότητες προγραμματισμού για εφαρμογές Εικονικής και Επαυξημένης πραγματικότητας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με τις θέσεις που παρουσιάστηκαν νωρίτερα, όμως παρά την εύκολη σχετικά είσοδο σε αυτή την αγορά εργασίας, οι καλές αμοιβές κρύβονται στις θέσεις μηχανικών και τεχνικών hardware.

  • Cyber Security

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως εξελίσσεται όπως και άλλες τεχνολογίες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δεδομένα έχουν γίνει το βασικότερο και ακριβότερο αγαθό των σύγχρονων τεχνολογιών και εφαρμογών και αυτό έχει προσελκύσει μια νέα γενιά κακοποιών, οι οποίο χρησιμοποιούν όλες τις νέες τεχνολογίες για να βάλουν στο χέρι πολύτιμα δεδομένα. Η ίδια η τεχνολογία έχει πια προβλέψει μεθόδους αυτοάμυνας, με τις κυρίαρχες να ακούνε στο όνομα Πιστοποίηση υλικού, Βαθιά μάθηση και Cloud Computing, ενώ υπάρχει και η βοήθεια από αναλύσεις συμπεριφορών για την πρόληψη μιας επίθεσης αντί για την διάσωση της. Όσο οι hackers εξελίσσονται, τόσο θα χρειαστεί να εξελιχθεί και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. 

Ως απόδειξη της έντονης ανάγκης για επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας αυξάνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από ότι όλες οι υπόλοιπες θέσεις που δημιουργούνται από τις νέες τεχνολογίες. Παρόλα αυτά η κάλυψη των θέσεων αυτών είναι υπερβολικά αργή και υπάρχουν τεράστια περιθώρια εργασίας σε αυτό τον τομέα. Όπως προβλέπεται, μέχρι το 2021 θα υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Τα ποσά που προσφέρονται σε αυτούς που πληρούν τα κριτήρια αυτά είναι ψηλά εξαψήφια κει περιλαμβάνουν από αντί-χάκερ μέχρι μηχανικούς ασφαλείας και υπεύθυνους ασφαλείας με μεγάλες προοπτικές καριέρας. 

  • Internet of Things

Παρόλο που ακούγεται σαν παιχνίδι που παίζετε στο smartphone σας, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) είναι το μέλλον. Πολλά “πράγματα” κατασκευάζονται τώρα με συνδεσιμότητα WiFi, που σημαίνει ότι μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο και μεταξύ τους. Έτσι γεννήθηκε το Διαδίκτυο των πραγμάτων, ή Internet of Things (IoT). Το IoT επιτρέπει σε συσκευές, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα και πολλά άλλα να συνδέονται και να ανταλλάσσουν δεδομένα μέσω του Διαδικτύου. Και είμαστε μόνο στα αρχικά στάδια του IoT: Ο αριθμός των συσκευών IoT ανήλθε στα 8,4 δισ. το 2017 και αναμένεται να φθάσει τα 30 δισ. συσκευές μέχρι το 2020.

Το ΙοΤ είναι ήδη γύρω μας και είναι η τεχνολογία του αύριο που χρησιμοποιούμε πιο πολύ από όλες στην καθημερινότητα μας. Αν αναρωτιέστε τι περιλαμβάνει, είναι οι έξυπνες λάμπες στο σπίτι, η δυνατότητα να ανοίγουμε το θερμοσίφωνα φεύγοντας από τη δουλειά για να είναι έτοιμο το νερό μέχρι να φτάσουμε, η δυνατότητα να ελέγχουμε τις κλειδαριές του σπιτιού από μακρυά και γενικά οτιδήποτε έχουμε μάθει πια να ονομάζουμε “έξυπνο σπίτι”. 

Εκτός όμως από τους καταναλωτές, και οι επιχειρήσεις έχουν αν κερδίσουν πολλά από το ΙοΤ, καθώς επιτρέπει καλύτερη ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και λήψη αποφάσεων, συλλογή και ανάλυση δεδομένων. Μπορεί να επιτρέψει την προληπτική συντήρηση, να επιταχύνει την ιατρική περίθαλψη, να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πελατών και να προσφέρει οφέλη που δεν έχουμε φανταστεί ακόμη. Εντούτοις, παρά το γεγονός από το όφελος στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση του IoT, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες στον τομέα της πληροφορικής που να εκπαιδεύονται για αντίστοιχες θέσεις εργασίας. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστούμε 200.000 περισσότερους τεχνικούς υπολογιστών από όσους ήδη είναι στην διαδικασία της εκπαίδευσης για να αντιμετωπίσουμε τις τωρινές ανάγκες, ενώ το μέλλον δείχνει ότι οι ανάγκες αυτές θα πολλαπλασιαστούν. Επίσης σύμφωνα μια έρευνα, το 25,7% των μηχανικών δικτύων, πιστεύει πως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη και την συντήρηση της τεχνολογίας είναι η ανεπάρκεια των γνώσεων αυτών που ασχολούνται με αυτή. Η είσοδος στην αγορά του ΙοΤ είναι σχετικά εύκολη και οι δεξιότητες που απαιτούνται περιλαμβάνουν την ασφάλεια IoT, τη γνώση cloud, την ανάλυση δεδομένων, τον αυτοματισμό, την κατανόηση των ενσωματωμένων συστημάτων, τη γνώση των συσκευών, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Άλλωστε, αφού μιλάμε για Intenet of Things τα πεδία δραστηριοποίησης είναι όσα και τα πράγματα και οι λειτουργίες που μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Όπως φαίνεται, μπορεί η τεχνολογία και οι εξελίξεις της να οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας και την εξαφάνιση κάποιων παλιότερων επαγγελμάτων, όπως συχνά συμβαίνει όταν η τεχνολογία κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, όμως με την σειρά της, ανοίγει πολλές και ποικίλες νέες θέσεις εργασίας. Κοινό χαρακτηριστικό των νέων θέσεων είναι η εξειδίκευση και η πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές καθώς και η συνεχής εκπαίδευση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ