Η ΕΕ απορρίπτει το σχέδιο της Βρετανίας για την Ιρλανδία και το Brexit

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να απορρίψουν μια ενδεχόμενη βρετανική λύση στο κρίσιμο ζήτημα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων μετά τον Brexit, εμβαθύνοντας το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. 

Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει επίσημη πρόταση, έχει επισημάνει ότι η λύση “μπλοκ” για τη διατήρηση ενός αόρατου συνόρου θα πρέπει να ισχύει για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα άτομα που γνωρίζουν τη θέση της ΕΕ και επικαλείται το Bloomberg. Αυτό θα σήμαινε πως ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει εκτός της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης ως έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτίθεται σε αυτήν και θέλει μόνο να προσφέρει αυτό το ειδικό καθεστώς στη Βόρειο Ιρλανδία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Bloomberg και δεν θέλησαν να ονομαστούν. Η εύρεση ενός τρόπου αποφυγής των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ που προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ένωση. Ενώ και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η συνθήκη απόσυρσης πρέπει να συμπεριλάβει μια “αντίστροφη στάση” στην Ιρλανδία σε περίπτωση που μια καλύτερη επιλογή δεν προκύψει από την τελική εμπορική συμφωνία, δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πως πρέπει να μοιάζει αυτή η “αντίθετη στάση”.
 
Καθώς οι συνομιλίες αποτυγχάνουν να δώσουν λύσεις, η Τερέζα Μέι προσπαθεί να πείσει το εσωτερικό της χώρας πως θα κρατήσει την κυριότερη υπόσχεση της και θα διατηρήσει την χώρα εντός της τελωνειακής ένωσης μετά το Brexit, μια λύση που θα ικανοποιούσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της χώρας. 
 
Αντίθετα η πρόταση της ΕΕ στην ουσία “αποκόπτει” την Βόρεια Ιρλανδία από την ηπειρωτική χώρα και η Μεί δήλωσε πως αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να το δεχτεί κανένας Βρετανός πρωθυπουργός. Τον Δεκέμβριο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα σύστημα αναστολής που θα εφαρμοζόταν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία. Το Ηνωμένο Βασίλειο τηρεί τη συμφωνία αυτή, ενώ επίσης υποσχέθηκε ότι “δεν θα δημιουργηθούν κανονιστικά εμπόδια μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου”.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ