Η απλοποίηση των Ελληνοποιήσεων “μυρίζει” εκλογές, γύρω στις 850.000 οι νέες Ελληνικές ιθαγένειες

Κοντά 850.000 ελληνοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν με τις νέες διαδικασίες που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Οι νέες διατάξεις θα απλουστεύσουν και θα επιταχύνουν κατά πολύ την διαδικασία απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η μεγάλη μείωση του παράβολου για την αίτηση ιθαγένειας, σε μια περίοδο που το κράτος “καίγεται” για μετρητά οποιασδήποτε προέλευσης. 

Από το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζουν πως οι αλλαγές στο καθεστώς των Ελληνοποιήσεων, γίνονται για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, όμως το μέγεθος των αλλαγών όσο και η επίσπευση της διαδικασίας έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις από τη μεριά της αντιπολίτευσης στην οποία πιστεύουν πως η κυβέρνηση χτίζει στρατιά νέων ψηφοφόρων.

Ήδη όπως κατέγραψε και η Eurostat, το 2016 οι Ελληνικές ιθαγένειες αυξήθηκαν κατά 138%, όμως το σύνολο αυτών που πήραν την ιθαγένεια ήταν συνολικά 33.210 άτομα. Τα νούμερα αυτά αναμένεται να εκτοξευτούν με τις νέες διατάξεις, αφού η απλοποίηση των διαδικασιών υπολογίζεται πως θα δώσει ελληνική ταυτότητα (και δικαίωμα ψήφου) σε περίπου 850.000 άτομα.

Ήδη μέσω υπουργικής διάταξης, όσοι μένουν 12 χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα θα μπορούν να αιτηθούν για την απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας. Η περίπτωση αυτή αφορά περίπου 250.000 άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Επίσης με υπουργική απόφαση τα άτομα που μένουν 7 χρόνια στην χώρα με διαδοχικές ανανεώσεις της άδειας παραμονής τους, δικαιούνται να αιτηθούν για την ιθαγένεια.

Πέρα όμως από αυτές τις διατάξεις οι οποίες ήδη έχουν περάσει με υπουργικές αποφάσεις, το υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί επιπλέον κατηγορίες.

Αν κάποιος μετανάστης είναι άνω των 65 χρονών και γνωρίζει την Ελληνική γλώσσα, θα μπορεί να αιτηθεί για την ιθαγένεια χωρίς εξετάσεις

Αν κάποιο παιδί είναι ΑμεΑ, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι 6 ετών, ή δεν έχει γεννηθεί στην χώρα και είναι τουλάχιστον 15 ετών, θα μπορεί να αιτηθεί για την έκδοση ιθαγένειας.

Επίσης ετοιμάζεται το τεστ ερωτήσεων στο οποίο θα πρέπει να υποβληθούν όσοι θέλουν να πάρουν την Ελληνική ιθαγένεια, με το απαραίτητο λογισμικό να υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμο το Ιούνιο. Σύμφωνα με αυτό το τεστ, θα υπάρχουν 300 ερωτήσεις, από τις οποίες θα τεθούν στον αιτούντα για ιθαγένεια, 30 τυχαίες και θα πρέπει να απαντήσει τουλάχιστον τις 20. Τόσο οι ερωτήσεις όσο και οι απαντήσεις τους θα βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο για να μπορεί να μελετάει ελεύθερα ο κάθε ενδιαφερόμενος. 

Οι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα όπως υπολογίζει η κυβέρνηση είναι περίπου 600.000 άτομα, υπήκοοι τρίτων χωρών, τα οποία δυνητικά μπορούν να αιτηθούν για ιθαγένεια. Επίσης υπάρχουν περίπου 150.000 υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ περίπου 50.000 βρίσκονται στη χώρα με ειδικές άδειες παραμονής. 

Γύρω στους 50.000 υπολογίζονται οι ομογενείς χωρίς ελληνική ιθαγένεια καθώς και όσοι έχουν λάβει ή έχουν αιτηθεί άσυλο. Συνολικά οι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα που πληρούν τα κριτήρια για την αίτηση έκδοσης ελληνικής ταυτότητας, είναι περίπου 800.000 με 850.000 άτομα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ