Η “ανάγκη” των ΗΠΑ να γίνουν η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου, ρίχνει την τιμή του

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΔΥΕ), η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις αμερικανικές εταιρείες, θα ξεπεράσει την ζήτηση με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην πτώση της τιμής του. Η ΔΥΕ με έδρα το Παρίσι αύξησε την πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2018 σε 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από μια προηγούμενη προβολή 1,3 εκατομμυρίων βαρέλια ημερησίως, ύστερα από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η ταχεία άνοδος της παραγωγής, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να ξεπεράσει κάθε ζήτηση και να αρχίσει να αυξάνει τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, τα οποία βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο του πενταετούς μέσου όρου.

Μεταξύ 2011-2014, με το κόστος πετρελαίου πάνω από 100 δολάρια ανά βαρέλι, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου ανθεί. Η νέα δημοτικότητα του “fracking” – μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή πετρελαίου από τους σχιστολιθικούς σχηματισμούς- άνοιξε διάπλατα στις αμερικανικές επιχειρήσεις την πόρτα για κερδοφόρες πετρελαϊκές γεωτρήσεις. Αλλά καθώς αυξήθηκε η προσφορά των ΗΠΑ, άσκησε πίεση στην τιμή του πετρελαίου. Το 2014, άρχισε να καταρρέει: μέχρι τις αρχές του 2016, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν πάνω από το 75% από την αιχμή τους. Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου μείωσαν την παραγωγή μαζικά και πολλοί χρεοκόπησαν. Όμως, η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου από τότε, ιδιαίτερα τους τελευταίους 6 μήνες, ενθάρρυνε μια νέα έκρηξη στις γεωτρήσεις και την παραγωγή πετρελαίου.

Εκτός όμως από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η αύξηση της Αμερικανικής παραγωγής έχει και άλλες επιπτώσεις. Η αύξηση της τιμής, έφερε και άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που με τη σειρά του πίεσε μετοχές και ομόλογα. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που ενισχύεται εν μέρει από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, υπήρξε ένας παράγοντας πίσω από το πρόσφατο ξέσπασμα των ομολόγων (δεδομένου ότι τα ομόλογα πληρώνουν σταθερό επιτόκιο, αξίζουν λιγότερο, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός υποβαθμίζει ταχύτερα την αξία αυτών των πληρωμών). 

Οι χαμηλότερες τιμές των ομολόγων με τη σειρά τους ασκούν πίεση στις τιμές των μετοχών. Όμως, η πτώση της τιμής τις τελευταίες εβδομάδες – και η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, δείχνει ότι ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω κατά τους προσεχείς μήνες. Κάτι τέτοιο θα ασκούσε καθοδική πίεση στον πληθωρισμό και ίσως θα δώσει ώθηση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων. 

Η έκθεση προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα καταστούν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως μέχρι το 2019. Αυτό θα μειώσει την επιρροή δύο άλλων μεγάλων παραγωγών, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι πριν από 18 μήνες συμφώνησαν να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου. Καθώς η αμερικανική παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται, η συμφωνία αυτή είναι πιθανό να έχει μικρότερο αντίκτυπο – καταργώντας έτσι έναν βασικό παράγοντα στήριξης της τιμής του πετρελαίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ