Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Οκτώβριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας και οι αυστηρότεροι έλεγχοι για τη συμμόρφωση της αυτοκινητοβιομηχανίας με τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων επιβάρυναν το κλίμα.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για τη ζώνη του ευρώ, Sentix, υποχώρησε στις 11,4 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 12 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 11,7 μονάδες.

Ο υποδείκτης μέτρησης των προσδοκιών βελτιώθηκε ελαφρά, στις -8,3 από τις -8,8 μονάδες, ενώ ο υποδείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 33 από τις 35 μονάδες, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

“Η αιτία της ελαφράς πτώσης του δείκτη πιθανώς οφείλεται στη συζήτηση για τον τομέα αυτοκινήτων στη Γερμανία και στις αβεβαιότητες σχετικά με τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης”, δήλωσε ο Manfred Huebner, γενικός διευθυντής του Sentix.

Οι ανησυχίες των επενδυτών σε ό,τι αφορά τον κλάδο του αυτοκινήτου οφείλονται στο γεγονός ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν φαίνονται -τουλάχιστον όλες- διατεθειμένες να προχωρήσουν σε διορθώσεις υλικού σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων των μοντέλων diesel, καθώς θα κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ και θα εξανεμίσουν το περιθώριο κέρδους τους.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την Ιταλία, όπου η κυβέρνηση της χώρας αντιτίθεται μέχρι στιγμής στις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, ευθυγραμμιζόμενη με τους κανόνες της ΕΕ.

“Η οικονομία επιβραδύνεται, ωστόσο στον ορίζοντα δεν φαίνεται προς το παρόν ύφεση”, πρόσθεσε ο Huebner.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ