Επιβραδύνθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, αλλά ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Ιούλιο και η ανεργία σταθεροποιήθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η οικονομία των 19 χωρών της ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,4% στο τρίμηνο και 2,2% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός ενισχύθηκε και ανήλθε στο 2,1%, από 2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της ανόδου του κόστους ενέργειας.

Ο δομικός πληθωρισμός, όπου εξαιρούνται το ενεργειακό κόστος και τα μη επεξεργασία τρόφιμα και τον οποίο λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αποφάσεις πολιτικής, αυξήθηκε επίσης στο 1,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017, από 1,2% που ήταν τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Εξαιρουμένων, επίσης, του αλκοόλ και του καπνού, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε επίσης άνοδο στο 1,1% από 0,9% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η Eurostat αναφέρει ότι το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Ιούνιο, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με το αναθεωρημένο ποσοστό του Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ