ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,9% τον Απρίλιο

Άνοδο κατέγραψε τον Απρίλιο η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με τα προσωρινά και διορθωμένα, ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Απριλίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2017, παρουσίασε άνοδο 1,9% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2017 με το 2016.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2017, εμφάνισε οριακή άνοδο, μόλις κατά 0,02%.

Ωστόσο, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής Απριλίου 2018, παρουσίασε μείωση κατά 2,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής 1,9% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

– Από την αύξηση κατά 2,4% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων, επίπλων.
– Από την άνοδο κατά 2,2% του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού.
– Από την αύξηση κατά 0,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.
– Και από τη μείωση κατά 6,4% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ