Εθνική Τράπεζα: Οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη στηρίζουν τις διεθνείς αγορές μετοχών

Οι μετοχές στις διεθνείς αγορές κατέγραψαν κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, όπως η ισχυρή (ακόμα) οικονομική δραστηριότητα και τα εταιρικά κέρδη, αναφέρει η Εθνική Τράπεζα στην εβδομαδιαία επισκόπησή της για τη διεθνή οικονομία και τις αγορές.

Όπως σημειώνει η Εθνική, ο Nikkei υπεραπέδωσε, σημειώνοντας άνοδο 3,7% σε εβδομαδιαία βάση, στηριζόμενος από το αδύναμο γεν (-1,7% σε εβδομαδιαία βάση έναντι του δολαρίου, σε χαμηλό περίπου 6 μηνών) λόγω της μειωμένης ζήτησης του ιαπωνικού νομίσματος ως ασφαλές καταφύγιο.

Οι κινεζικές μετοχές, επίσης, ανάκτησαν την τελευταία εβδομάδα κάποιες από τις σοβαρές απώλειες που κατέγραψαν τους προηγούμενους μήνες (+3,8% σε διάστημα εβδομάδας, -21% από τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά υποχώρησαν ελαφρώς τη Δευτέρα (-0,6%), ως απόρροια της μικρής πτώσης που κατέγραψε η ανάπτυξη της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, όπως σημειώνει η Εθνική, η εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, με το spread των αμερικανικών ομολόγων να μειώνεται κατά 4 μονάδες βάσεις και να διαμορφώνεται σε χαμηλό 11 ετών.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνής αγορές, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατήρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2018 και το 2019 στο 3,9%, 0,2 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι ήταν το 2017, οπότε καταγράφηκε η ισχυρότερη επίδοση από το 2011. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενισχύονται οι κίνδυνοι κυρίως λόγω της αυξημένης πιθανότητας να κλιμακωθούν οι εμπορικές εντάσεις. Όσον αφορά το τελευταίο, σημειώνεται ότι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν στις 10 Ιουλίου αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολαρίων, αν και οι δασμοί δεν θα επιβληθούν άμεσα.

Αν και οι άμεσες επιπτώσεις στο παγκόσμιο ΑΕΠ από την αύξηση των δασμών αναμένεται πως θα είναι μέτριες, η Εθνική σημειώνει ότι το πρόβλημα για το οικονομικό κλίμα είναι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές προσδοκίες και κατά συνέπεια στις επενδυτικές αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ