Βρετανία: Μια μικρή παράταση του Brexit είναι εφικτή εκτιμά η πρόεδρος της Βουλής

Η ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να μετατεθεί μερικές εβδομάδες αργότερα ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο κοινοβούλιο να εγκρίνει τη σχετική νομοθεσία, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ.

Πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη πολιτικό που μέχρι στιγμής έχει θίξει αυτό το θέμα, ωστόσο καταδεικνύει τον διχασμό που επικρατεί στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά την απόρριψη της συμφωνίας που είχε διαπραγματευτεί η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Με μόλις δύο μήνες να απομένουν μέχρι την 29η Μαρτίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να ταλανίζεται από τη βαθύτερη πολιτική κρίση εδώ και μισό αιώνα, καθώς ακόμα παραμένει ασαφές όχι μόνο το πώς θα αποχωρήσει από το μπλοκ, με ή χωρίς συμφωνία, αλλά ακόμη και το αν θα εγκαταλείψει την Ένωση στην οποία εντάχθηκε το 1973.

“Μπορούμε να περάσουμε τη νομοθεσία και νομίζω πως θα το κάνουμε, παρ΄ όλά αυτά, έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση με τους Ευρωπαίους φίλους και γείτονές μας της ΕΕ και είμαι απολύτως σίγουρη ότι αν χρειαστούμε μερικές επιπλέον εβδομάδες ή κάτι τέτοιο, αυτό θα είναι εφικτό, δήλωσε η Άντρεα Λίντσομ στο BBC.

Απαντώντας στην άποψη ότι αυτό θα σήμαινε παράταση της διετούς περιόδου διαπραγμάτευσης του Άρθρου 50, η Λίντσομ, τόνισε ότι “δεν σημαίνει απαραιτήτως αυτό”. “Νομίζω ότι θα θέλαμε να το σκεφθούμε προσεκτικά. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκτιμώ ότι μπορούμε, με την υποστήριξη και των δύο σωμάτων -της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων-, με καλή θέληση και αποφασιστικότητα, μπορούμε ακόμη να περάσουμε τη νομοθεσία εγκαίρως, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Τερέζα Μέι δεν φαίνεται διατεθειμένη να ζητήσει μια τέτοια παράταση, με εκπρόσωπο του γραφείου της Βρετανίδας πρωθυπουργού να δηλώνει ότι η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.

“Δεν εξετάζουμε την παράταση του Άρθρου 50 και έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να έχουμε έτοιμη τη νομοθεσία μέχρι την έξοδο από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πλέον ότι το ενδεχόμενο μια “άτακτης” εξόδου από το μπλοκ αποτελεί το πιθανότερο σενάριο. Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, μάλιστα, αρκετές επιχειρήσεις της χώρας έχουν προειδοποιήσει ότι κινδυνεύουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις αν η Βρετανία εγκαταλείψει ατάκτως την ΕΕ, κάνοντας λόγο ακόμη και για προβλήματα στις ροές τροφίμων και φαρμάκων, στη βιομηχανία και στις μεταφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ