Βαρύ το κόστος του “διαζυγίου” τόσο για Βρετανία όσο και για ΕΕ

Το τί θα συμβεί τελικά με το “διαζύγιο” Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ωστόσο ένα πράγμα είναι απολύτως βέβαιο: θα κοστίσει ακριβά σε όλους. Κι αυτό γιατί θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Σίγουρο είναι, επίσης, ότι η συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος αυξάνεται δραματικά.

Μεγάλος “χαμένος” φυσικά θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σύμφωνα με μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit στα εισοδήματα των πολιτών της ΕΕ που εκπόνησε το γερμανικό think tank Bertelsmann Stiftung, στην περίπτωση ενός “σκληρού” Brexit οι Βρετανοί θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 57 δισ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί σε κατά κεφαλήν απώλεια 900 ευρώ.

Λίγο μικρότερο, όμως εξίσου βαρύ, θα είναι το κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το εισόδημα των Ευρωπαίων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 40 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο επιμέρους χωρών, η Γερμανία και η Γαλλία, χώρες με εξαγωγικό προσανατολισμό και οι δύο, θα πληρώσουν ακριβότερα το Brexit, καθώς θα χάσουν αντίστοιχα 10 δισ. ευρώ και 8 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ακολουθεί η Ιταλία, για την οποία οι απώλειες υπολογίζονται γύρω στα 4 δισ. ευρώ.

Η υποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα στοιχίσει φυσικά και στις υπόλοιπες χώρες του μπλοκ, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό.

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότεροι είναι φυσικά αυτές που έχουν ισχυρή βιομηχανία, όπως για παράδειγμα η αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία και τμήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Επίσης, θα επηρεαστεί ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως και ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής. Γενικά, διαπιστώνεται ότι οι κυρίως οι παραγωγικές περιοχές είναι αυτές που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες”, σημειώνει ο οικονομολόγος του Bertelsmann Stiftung, Dominic Ponattu, που εκπόνησε τη μελέτη μαζί με τον Giordano Mion του Πανεπιστημίου του Sussex.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί το Λονδίνο, με απώλειες της τάξης των 5 δισ. ευρώ ετησίως, ακολουθούμενο από το Μπέρκσαϊρ και το Σάρρεϊ. “Σε απόλυτους όρους οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο θα είναι αυτές στα νότια της Αγγλίας, όπως το Κεντ, το Λονδίνο και το Έσσεξ”, αναφέρει η μελέτη, προσθέτοντας ότι όσο πιο κοντά στην ΕΕ βρίσκεται μια περιοχή τόσο πιο ισχυρή θα είναι η επίδραση του Brexit.

Η Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται και στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την προσπάθεια αποφυγής “σκληρών” συνόρων στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, θα πληγεί επίσης σημαντικά στην περίπτωση μια άτακτης υποχώρησης, που θα μπορούσε να της κοστίσει έως και 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ακόμα, όμως και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το κόστος θα είναι μεγάλο, σημαντικό ωστόσο χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα “σκληρό διαζύγιο”. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περίπτωση συντεταγμένης αποχώρησης οι απώλειες εισοδήματος για τους Ευρωπαίους εκτιμώνται “μόνο” στα 22 δισ. ευρώ ετησίως, έναντι 40 δισ. ευρώ στο αρνητικό σενάριο, ενώ για τους Βρετανούς στα 32 δισ. ευρώ από 57 δισ. ευρώ.

“Το Brexit θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τα θεμέλια της μεγαλύτερης οικονομικής ζώνης του κόσμου και οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο οφείλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουν μια συμφωνία, σημείωσε ο Aart de Geus, πρόεδρος του Bertelsmann Stiftung.

Αντίθετα, σύμφωνα με την μελέτη, από το Brexit ωφελημένες θα βγουν τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ. Τα εισοδήματα των Αμερικανών θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίας στο σενάριο ενός “σκληρού” Brexit, ενώ το όφελος για την Κίνα υπολογίζεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε “σκληρό” είτε συντεταγμένο, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Brexit θα πλήξει την αναπτυξιακή δυναμική τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και τις Ευρώπης, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά βασικές πηγές ανάπτυξης και ανταγωνισμού, καταλήγει η μελέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ