Αυτό είναι το block που “γέννησε” το Bitcoin, και κρύβει μέσα ένα πρωτοσέλιδο των Times!

Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με το bitcoin και το θεωρεί πιο πολύ φούσκα και τζόγο από επένδυση μεγάλου ρίσκου, το bitcoin είναι αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της χρονιάς για το 2017 και αναμένεται να μείνει στο προσκήνιο, είτε με καλό είτε με ”κακό” τρόπο. Η “έκρηξη” του τη χρονιά που πέρασε, ο πόλεμος που δέχτηκε και το γεγονός πως μέσα από αυτό γεννήθηκαν εκατοντάδες κρυπτονομίσματα, αλλά έφερε και την έννοια του blockchain στο ευρύ κοινό, έχει γεμίσει με πρωτοσέλιδα και αναλύσεις κάθε μέσο του πλανήτη. 

Το κρυπτονόμισμα που γεννήθηκε από κάποιο χρήστη με το κωδικό όνομα Satoshi Nakamoto, η ταυτότητα και το πραγματικό όνομα του οποίου (ή της οποίας) δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, έχει πυροδοτήσει άπειρες συζητήσεις και έχει κάνει αρκετούς ανθρώπους δισεκατομμυριούχους, ενώ τελευταία έκανε και πολλούς αρκετά φτωχούς.

Πως ξεκίνησαν όμως όλα; ποια ήταν η θεμέλια λίθος, το πρώτο block επαλήθευσης που δημιούργησε το πρώτο bitcoin; και που “κολλάνε” οι Times του Λονδίνου σε όλα αυτά;

Κάθε Bitcoin είναι η ανταμοιβή για την επιβεβαίωση μια πράξης μεταφοράς χρημάτων, η οποία έχει την μορφή ενός block πληροφορίας, με την ακολουθία διάφορων μπλοκ τα οποία επαληθεύονται με τη σειρά τους από τους χρήστες, να δημιουργούν μια αλυσίδα μπλοκ, την πολύ γνωστή και ως blockchain.

Σαν γενεσιουργό μπλοκ, ορίζεται το πρώτο μιας αλυσίδας, και στην περίπτωση του  bitcoin, αυτό ονομάζεται “μπλοκ 0” (αν και σε ορισμένες πολύ πρώιμες εκδόσεις έχει και την ονομασία “μπλοκ 1”). Η μεγάλη διαφορά του γενεσιουργού μπλοκ κάθε αλυσίδας, είναι πως δεν περιέχει στοιχεία που το συνδέουν σε προηγούμενο, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο, ενώ είναι σχεδόν πάντα ενσωματωμένο στο λογισμικό των εφαρμογών που χρησιμοποιούν την αλυσίδα, σαν σημείο έναρξης και καταγωγής. 

Αυτό είναι το γενεσιουργό μπλοκ του bitcoin:

bitcoin genesis block

Αυτό όμως που είναι περίεργο, είναι πως η πρώτη γραμμή κώδικα του bitcoin, έχει 2 παραπάνω μηδενικά από το κανονικό. Ο λόγος που συνέβη αυτό, είναι να μπορέσει πιο κάτω, με κωδικοποίηση φυσικά, να περιληφθεί το πρωτοσέλιδο των Times του Λονδίνου, στις 3 Ιανουαρίου 2009, με τίτλο “Η Καγκελάριος στο χείλος του δεύτερου πακέτου διάσωσης των τραπεζών”. 

bitcoin times

Αυτό πιθανότατα προορίζεται ως απόδειξη ότι το μπλοκ δημιουργήθηκε την ή μετά την 3η Ιανουαρίου 2009, καθώς και ένα σχόλιο για την αστάθεια που προκαλείται από το τραπεζικό σύστημα, κάτι που οδήγησε τον Satoshi Nakamoto να το δημιουργήσει. 

Τα “περίεργα’ όμως δεν σταματάνε εδώ. Τα 50 πρώτα bitcoin που δημιουργήθηκαν, πήγαν σε αυτή την διεύθυνση “‘=1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa”, όμως δεν μπορούν ποτέ να εξαργυρωθούν, επειδή ο προγραμματισμός του κρυπτονομίσματος το απαγορεύει. Τα υπόλοιπα bitcoin που πηγαίνουν σε αυτή την διεύθυνση εξαργυρώνονται κανονικά, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν πίσω από αυτή την διεύθυνση κρύβεται ο δημιουργός του bitcoin ή κάποιος άλλος, αλλά ούτε αν αυτή η διεύθυνση έχει “κλειδί” για την χρήση της. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ