Άνοδο 0,4% στις τιμές παραγωγού της ευρωζώνης τον Ιούνιο

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο τόσο στην ευρωζώνη όσο και την ΕΕ των 28, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Μάιο, ενώ ανάλογη ήταν η αύξηση και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,1% στην ΕΕ των 28.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 3,6% στη ζώνη του κοινού νομίσματος και κατά 4,4% στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αύξηση κατά 0,4% των τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, οφείλεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 1,1%, των ενδιάμεσων προϊόντων κατά 0,4% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,1%, ενώ οι τιμές για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά παρέμειναν σταθερές. Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Στην ΕΕ των 28, η αύξηση κατά 0,4% των τιμών παραγωγού οφείλεται στην άνοδο των τιμών κατά 1,2% στον τομέα της ενέργειας, κατά 0,4% στα ενδιάμεσα προϊόντα και κατά 0,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα διαρκή και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού παρατηρήθηκαν στη Δανία (2,6%), την Εσθονία (2,1%), την Ουγγαρία (1,6%) και τη Λετονία (1,5%), ενώ μειώσεις σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (-0,9%), την Ελλάδα (-0,6%) και την Κροατία (-0,1%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ